Литва від'єднається від ліній електропередач Росії та Білорусі. Коли саме
Категорія
Економіка
Дата публікації

Литва від'єднається від ліній електропередач Росії та Білорусі. Коли саме

Енергетика
Джерело:  LRT

Литва відключить лінії електропередачі у напрямку РФ та Білорусі у лютому 2025 року, а потім їх демонтує в межах синхронізації балтійських енергосистем з країнами Західної Європи.

Головні тези:

  • Литва планує від'єднатися від ліній електропередач Росії та Білорусі в лютому 2025 року, у межах синхронізації балтійських енергосистем з Західною Європою.
  • Ця дія має на меті підвищення незалежності Литви від постачання електроенергії від Росії та Білорусії.
  • Лінії електропередач будуть відключені 8 лютого 2025 року, після чого розпочнуться демонтажні роботи.
  • Частота електроенергії в централізованій системі IPS/UPS, регульована РФ, більше не буде впливати на балтійські країни.
  • Україна понесла значні збитки внаслідок російських атак на енергетичні об'єкти, що підкреслює важливість мережевої безпеки в енергетиці.

Литва остаточно переходить на спільну з Європою енергомережу

Про це повідомляє литовський оператор системи передачі електроенергії Litgrid.

Лінії електропередачі з РФ та Білоруссю будуть відключені у лютому наступного року в межах синхронізації енергосистем країн Балтії з Західною Європою, а потім будуть демонтовані.

Усі лінії будуть відключені 8 лютого 2025 року, коли закінчиться термін дії угоди про спільну електроенергетичну систему між РФ, Білоруссю та країнами Балтії.

Одразу після цього розпочнуться демонтажні роботи, повідомили в Litgrid.

Балтійські електромережі будуть синхронізовані з мережами країн Західної Європи вже 9 лютого.

Як повідомлялося, досі Литва, Латвія та Естонія разом з РФ та Білоруссю діяли в системі IPS/UPS, де частота електроенергії централізовано регулюється РФ.

Оператори систем передачі електроенергії Литви, Латвії та Естонії повідомили РФ та Білорусь про непродовження договору БРЕЛЛ та вихід з нього у лютому 2025 року.

Енергосистема України зазнала колосальних збитків

Російські атаки протягом 22-24 березня на енергетичні об’єкти України завдали збитків щонайменше на 100 млн євро.

Від 90 до 100 млн євро втратила Україна через останні російські атаки на енергосистему.

Про це у Фейсбуці повідомив голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

За попередніми оцінками, без цього пошкоджень могло бути вдвічі більше, а наслідки ще серйознішими. Дякуємо колегам і продовжуємо нарощувати захист паралельно з відновлювальними роботами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?