Лукашенко заявив про заклики стати на бік України у війні проти РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко заявив про заклики стати на бік України у війні проти РФ

Олександр Лукашенко
Джерело:  online.ua

Самопроголошений білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що його нібито закликають “плюнути на РФ” та приєднатись до України у розв'язаній Кремлем злочинній війні. 

Головні тези:

  • Лукашенко заявив про заклики приєднатися до війни проти РФ та підтримати Україну.
  • Білоруський диктатор вказав на спроби відвести увагу від внутрішніх проблем шляхом участі у міжнародних конфліктах.
  • Аналітики вважають, що військовий конфлікт з Україною може загострити ситуацію в Білорусі та підірвати режим Лукашенка.
  • Пропозиція Лукашенка приєднатися до України у війні викликає сумніви щодо його політичних мотивацій та можливих наслідків.
  • Напружена ситуація на кордоні з Україною та рухи білоруської армії на межі спричиняють обурення та побоювання українських військових та аналітиків.

Лукашенко заявляє про спроби вмовити його перейти на бік України

Нам зараз радять, підкидають з боку (на мене все це виливається): "Давай тут відступи, там звільни". Починаючи звідси і закінчуючи: "Та плюнь ти на цю Росію, та відвернися ти від цієї Росії. Давай будеш воювати з Україною проти Росії. А до того кордону ми війська НАТО під Смоленськ заведемо". Доходить і до цього. Мені сьогодні вносять пропозиції з усіх боків, які ми прийняти не можемо на 99%, - заявляє білоруський диктатор.

Лукашенко заявляє про спроби вмовити його приєднатись до України у війні проти РФ
Олександр Лукашенко

Він не став уточнювати, від кого надходять ці пропозиції і не повідомив жодних деталей.

Лукашенко зухвало заявив, що білоруси змушені жити у надскладний час.

Ми живемо в надскладний час. Я не кажу про те, що на півдні в нас війна йде. Що ці скажені на Заході готують проти нас. Ми повинні це тримати в полі зору. Що нам треба в цій ситуації – країну, махину цю (маленька Білорусь – вона не така маленька, коли займаєшся нею загалом), розвернути із Заходу на Схід. Треба забезпечити, щоб тебе прийняли на Сході. Слава богу, у нас це виходить, але це важка робота, - цинічно підкреслив білоруський диктатор.

Що відомо про діяльність армії Білорусі на кордоні з Україною

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), самопроголошений білоруський диктатор Олександр Лукашенко через побоювання за власний режим навряд чи наважиться розпочати війну проти України.

Однак білоруська армія може мати на меті відволікти і розтягнути українських військових вздовж кордону.

В МЗС України нещодавно закликали Білорусь відвести війська від кордону і попередили, що будь-які агресивні та провокаційні дії зустрінуть належну відповідь.

Крім того, речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив 26 серпня, що українські війська у відповідь укріплюють ділянку кордону з Білоруссю.

Нинішнє нарощування білоруських військ уздовж українського кордону, ймовірно, має на меті відволікти і розтягнути українські сили вздовж ширшої лінії фронту, оскільки, за оцінками ISW, білоруські війська, як і раніше, навряд чи вторгнуться в Україну через обмеження, що стоять перед самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Білоруське вторгнення в Україну або навіть військова участь Білорусі у війні погіршить здатність Лукашенка захищати свій режим (і буде дуже непопулярним всередині країни), і ISW раніше оцінював, що Лукашенко вкрай малоймовірно ризикне піти на війну з Україною, яка може послабити його режим або різко посилити внутрішнє білоруське невдоволення, - підкреслюють аналітики.

Аналітики додають, що президентські вибори в Білорусі мають відбутися в лютому 2025 року, і Лукашенко, ймовірно, хоче зберегти контроль над суспільними настроями, а також вплив на своїх військових для придушення будь-яких протестів, пов'язаних з виборами, як він це зробив наприкінці 2020 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?