Малюк розкрив подробиці виявлення агентурних мереж РФ в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Малюк розкрив подробиці виявлення агентурних мереж РФ в Україні

Василь Малюк
Джерело:  online.ua

За інформацією керівника СБУ, Василя Малюка, від початку 2024 року в Україні вже виявили 11 агентурних мереж країни-агресорки Росії. 

Що відомо про виявлені кремлівські агентурні мережі в Україні у цьому році

Малюк зазначив, що СБУ та інші українські спецслужби ефективно протидіють проникненню ворожих агентів до ключових об’єктів інфраструктури, зокрема, через кібер-простір.

Окрім цього в СБУ нейтралізують ворожі спроби виявити маршрути міжнародної допомоги Україні та розміщення оборонних об’єктів.

Сьогодні СБУ вдається працювати на випередження. У першу чергу — за рахунок системності і нових контррозвідувальних підходів. Тому що ми затримуємо не одноосібного зрадника, а, як правило, розкручуємо весь ланцюжок. Загалом у 2023 році СБУ викрила 47 агентурних мереж, всі негідники затримані, а з початку цього року — викрито ще 11, — зазначає глава СБУ.

Що відомо про затриманих ворожих агентів від початку року

Малюк нагадав, що нещодавно Служба безпеки викрила агента ФСБ у Дніпрі, який робив фото та відео місцевої ТЕС і допомагав ворогу підготувати ракетні удари по об’єктах критичної інфраструктури у місті.

Також було затримано колишнього правоохоронця у Запорізькій області, який вів стеження за оборонними підприємствами.

Разом з тим було затримано кількох співробітників Укрзалізниці, які передавали російським агентам інформацію щодо переміщення українськими військовими озброєнь і засобів ураження до лінії фронту.

Глава СБУ зазначив, з початку 2024 року СБУ відкрила 352 кримінальні провадження щодо державної зради (засуджено 98 осіб), 807 — за фактами колабораційної діяльності (177 засуджено), 108 — щодо пособництва державі-агресору (засуджено 7), 66 — за фактами передачі ворогу інформації про ЗСУ (засуджено 19 осіб). 

За його словами, одним із превентивних інструментів виявлення ворожих агентів є регулярне проведення антитерористичних і контрдиверсійних заходів.

  

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?