Міноборони Британії заявляє про успіхи ЗСУ у знищенні Чорноморського флоту РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Міноборони Британії заявляє про успіхи ЗСУ у знищенні Чорноморського флоту РФ

Міноборони Британії
флот рф

Дві третини успішних атак України на кораблі російського флоту у Чорному та Азовському морях сталися за останній рік.

Головні тези:

  • Українські сили успішно атакували та ліквідували 26 кораблів ВМС Росії в період з лютого 2022 по червень 2024.
  • Після низки успішних атак українських надводних дронів та ракет, кораблі Чорноморського флоту РФ припинили виходити у Чорне море.
  • Російські кораблі практично не виходять у море, перебуваючи у пунктах базування через наростаюче збільшення частоти та рівня збитків від українських атак.
  • Ворожі підводні човни також перебувають у небезпеці, оскільки зараз 25 тисяч квадратних кілометрів Чорного моря є 'сірою зоною'.
  • Україна використовує ефективні засоби протидії підводним човнам РФ, надаючи перевагу у безпеці акваторії Чорного моря.

Україна прискорила ліквідацію російських кораблів

У повідомленнях відкритих джерел йдеться, що в період з лютого 2022 року по червень 2024 року українські сили пошкодили або знищили 26 кораблів ВМС Росії, які діяли в Чорноморському регіоні.

За даними британської розвідки, удари сталися у північному регіоні Чорного моря та в Азовському морі.

За останній рік спостерігалося збільшення частоти та рівня збитків від атак у районі Кримського півострова, причому майже дві третини ударів сталися саме за цей період, — зазначають у Міноборони Британії.

Кораблі Чорноморського флоту бояться виходити у Чорне море

За словами речника ВМС ЗСУ Дмитра Плетенчука, після низки вдалих атак українських надводних дронів та ракет кораблі Чорноморського флоту окупаційної армії РФ має перестали виходити в Чорне море.

Після втрати кількох ВДК, зосередилися на використанні паромів для перевезення вантажів. Тобто злочинці традиційно ховаються за спинами цивільних. Про заходи кораблів у північно-західну частину Чорного моря взагалі не йдеться. Ті кораблі, які не є носіями крилатих ракет, зараз ніяк не дотичні до дій у морі, тому що для цього треба зайти у зону ураження наших засобів. Вони це не одразу зрозуміли, але наступила стадія прийняття, — підкреслює Плетенчук.

Він підкреслив, що ворожі військові кораблі наразі практично не виходять у море.

У Чорному морі зараз присутній буквально один підводний човен окупаційної армії РФ.

Росіяни зрозуміли своє місце, і практично не виходять у море. Проводили якісь навчання на Азові, але потім швидко повернулися до Новоросійська. У Чорному морі залишився лише підводний човен, але це присутність заради присутності. Усі інші кораблі поки що перебувають у пунктах базування, а коли туди починає прилітати, швидко виходять на зовнішній рейд, розбігаються, немов таргани, аби їх не зачепило. У такому режимі й існують, — наголошує речник ВМС ЗСУ.

За його словами, ворожі підводні човни також не можуть увесь час перебувати на глибині і мають повертатись до пунктів базування.

Щоб убезпечити себе від прильотів, рашисти навіть розробили якесь ноу-хау — під час завантажень у портах тримають субмарини у напівзануреному стані, так що лише ходовий місток виглядає на поверхню, — пояснює Плетенчук.

Він також додав, що наразі у світі існують засоби ефективної протидії підводним човнам.

Тим більше у Чорному морі в рашистів не щось надзвичайне, а дизель-електрична "Варшавянка". У Москві, звісно, розповідають, що ці човни проєкту 636 якісь супернепомітні, але протидія ним — питання наявності технічного оснащення, — зазначає речник ВМС ЗСУ.

Плетенчук підкреслив, що зараз 25 тис квадратних кілометрів Чорного моря є "сірою зоною", у якій ніхто не може повністю закріпитися та панувати.

Ми там підставляємося під удари рашистської авіації, а вони — під наші системи озброєння. Звісно, для нас поблизу Одеси, Чорноморська, акваторія більш безпечна, ніж десь у відкритому морі ближче до Криму. Проте вихід із портів Херсону та Миколаєва вкрай небезпечний, бо у Дніпро-Бузькому лимані можна отримати вогневе ураження. Так само обстрілювати рашисти можуть із Кінбурнської коси. Там можуть використовувати навіть ПТУРи, бо відстань дозволяє це робити. Тож не дарма понад 6 десятків цивільних суден стоять заблоковані з початку повномасштабки, — пояснює Плетенчук.

Водночас як наголосив Плетенчук, для окупантів "мертвою" зоною можна вважати майже всю акваторію Чорного моря. 

Якщо раніше загарбники дозволяли собі заходити у західну чи північно-західну його частину, то зараз навіть у центральній частині їм небезпечно. Та й біля Криму, і в районі Керченської протоки також. Всюди, куди може дістати "Нептун" або морський дрон, для них смерть, — додав речник ВМС ЗСУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?