На що здатна модернізована українська ракета "Нептун" — відповідь експерта
Категорія
Україна
Дата публікації

На що здатна модернізована українська ракета "Нептун" — відповідь експерта

Крилата ракета "Нептун"
Джерело:  online.ua

За словами заступника директора української компанії з виробництва засобів РЕБ Анатолія Храпчинського, в Україні пришвидшується розробка модернізованої ракети “Нептун”, робота над якою триває вже 14 років. 

Головні тези:

  • Модернізована українська ракета “Нептун” розроблялася протягом 14 років та має можливість бити цілі на відстань до 500 км як по суходолу, так і по морських цілях.
  • Експерт вважає, що російські ППО не здатні перехопити ракету “Нептун”, оскільки більшість російського військово-промислового комплексу може збивати лише власні ракети.
  • Українське ВПК пропонує цікаві міжнародні ідеї в розробці ракет та БПЛА, що говорить про його високий рівень технологічності та точності порівняно з російським ВПК.
  • Попри деякі труднощі у масштабуванні виробництва, українське ВПК готове задовольнити потреби ефективності виробництва модернізованої ракети “Нептун”.
  • Українська зброя відзначається високою ефективністю: один постріл - одне влучання, одне знищення, що підтверджує перевагу українського ВПК над російським у плані військової потужності.

Які очікування від модернізованої української ракети “Нептун”

Є така думка, що це модифікована ракета Х-35 радянського зразка. Однак, варто зазначити, що більшість компонентів суттєво відрізняється від радянських ракет. Можливості цієї ракети доволі широкі, вона розроблялася з урахуванням можливості бити на відстань до 500 км. Можливості цієї ракети дозволяють працювати як по суходолу, так і по морських цілях, залежить від комплектації. Я думаю, що вона в дії, активно перевіряється, відпрацьовується. Оскільки зараз сприятливі умови для відпрацювання в бойових умовах такими ракетами, - пояснює Храпчинський.

За його словами в ефірі "Київ 24", Україна зможе використовувати цю ракету для ударів по стратегічних об’єктах на території Росії з будь-якої відстані.

Чи здатні російські ППО протистояти модернізованій ракеті “Нептун”

На думку Храпчинського, російські ППО не здатні перехопити цю ракету.

Більшість російського ВПК, зокрема і ППО, може збивати лише російські ракети. Те, що пропонує українське ВПК – ми бачимо і по БПЛА і по ракетах – це розробки, які мають цікаві міжнародні ідеї. Я більш ніж упевнений, що російська ППО не може протиставити щось проти українських ракет, - підкреслив аналітик.

Він зазначив, що Україна витратила багато часу на розробку цієї системи, що наразі не дозволяє запустити її у масштабне виробництво.

Крім того, під час захоплення Криму, було втрачено деякі можливості щодо збільшення цих систем. Але зараз є потреба і я думаю, що українське ВПК може забезпечити мінімальні потреби, аби активніше масштабувати виробництво. Я думаю, що йдеться про десятки ракет. Не треба плутати українське ВПК з російським. Оскільки українське більш точне та технологічне. Ми бачимо, як РФ запускає велика кількість ракет, але долітає мало. Це пов'язано з низькою ефективністю цих ракет. Якщо ми кажемо про українську зброю, то один постріл – одне влучання – одне знищення. Не треба рівнятися на Росію, оскільки це не є ефективним рішенням ведення бойових дій, - наголосив Храпчинський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?