Наступ РФ на Харківщині. Чи зможуть удари західною зброєю по РФ зупинити ворога
Категорія
Україна
Дата публікації

Наступ РФ на Харківщині. Чи зможуть удари західною зброєю по РФ зупинити ворога

війна
Джерело:  CNN

Нещодавно Україна завдала удару по російському зенітно-ракетному комплексу С-300/400 у Бєлгородській області.

Головні тези:

  • Удари української західної зброї по РФ можуть ускладнити військові дії окупантів на Харківщині, але не зупинять їх повністю.
  • Зміна політики стосовно дозволу на удари з використанням американської зброї лише додасть стимулу для захисту України.
  • Україна може використовувати лише ракети меншої дальності, що обмежує можливості ударів на російську територію.
  • ЗСУ почали працювати західною зброєю по ворогу на території РФ, результати вже спостерігаються.
  • Дозвіл на удари по російській території навколо Харкова дає Україні обмежені можливості, які потребують додаткових дій для захисту країни.

Чи зможуть удари західною зброєю по РФ зупинити ворога на Харківщині

Українські військові завдали удару по ракетному комплексу росіян С-300, який знаходився на території Бєлгородської області. Проте, як заявив науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень Франц-Стефан Гаді у коментарі CNN, удари західними ракетами дозволять Україні "вразити деякі російські базування, склади постачання, центри командування та управління", але на ситуацію на Харківщині вплине не сильно.

Це не зупинить, а лише ускладнить військові дії окупантів на території Харківської області, — сказав Гаді.

Водночас консультант британського Chatham House Матьє Булег сказав, що зміна політики "сама по собі не змінить правила гри. Це лише доповнення та додатковий стимул для захисту України".

Як відомо, удар по С-300 стався одразу через кілька днів після того, як президент США Джо Байден дав Україні дозвіл завдавати обмежених ударів з використанням американської зброї на російській території навколо Харкова. Натомість Україна може використовувати лише ракети меншої дальності, відомі як GMLRS, які мають радіус дії близько 70 кілометрів.

Удар по російських С-300/400 під Бєлгородом

Як писав УНІАН, 3 червня ЗСУ на Харківщині почали працювати західною зброєю по ворогу на території РФ. Командир роти ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" Юрій Федоренко заявив, що це "вже дає свої перші плоди".

Того ж дня російські Telegram-канали почали поширювати інформацію, що українські військові вдарили по ЗРК С-300/400 у Бєлгородській області, що призвело до знищення кількох одиниць техніки.

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що дозвіл США бити по території РФ з Himars є недостатнім, адже це не дасть Україні можливості завдавати ударів по російських аеродромах, звідки здійснюються обстріли по мирних українських містах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?