НАТО готується до військових навчань біля кордонів РФ
Категорія
Події
Дата публікації

НАТО готується до військових навчань біля кордонів РФ

Навчання НАТО
Джерело:  LRT

Навчання мають стати найбільшими в історії ‒ у них візьмуть участь 50 військових кораблів і 80 літаків із 20 країн НАТО. 

Головні тези:

  • НАТО оголошує підвищену готовність для реагування на можливі загрози біля своїх кордонів, активно працюючи над забезпеченням безпеки в Балтійському регіоні та інших частинах Європи.
  • План готовності НАТО передбачає підготовку 300 тисяч солдатів для захисту східного флангу, у тому числі розробку сухопутних коридорів для перекидання сил ближче до фронту.
  • Слідкуючи за можливими загрозами РФ, НАТО вже веде активні дії з організації сухопутних коридорів через різні європейські країни для швидкого переміщення військ та вантажів.
  • Згідно з планом переміщення військ передбачається висадка американських сил у нідерландських портах та їх перекидання через Європу до Східної Європи, а також можливі маршрути через Італію, Грецію, Туреччину та інші країни.

У Балтійському морі НАТО проведе масштабні військові навчання

Протягом останніх місяців і тижнів Росія дає різні коментарі щодо можливого перегляду кордонів у Балтійському регіоні.

Росія останніми місяцями і тижнями робить різні заяви про можливий перегляд кордонів у Балтійському регіоні, є ознаки збільшення ризиків для підводної інфраструктури, і всі ці питання і загрози відображені в нинішніх навчаннях НАТО, ‒ сказав начальник військово-морських операцій Гедрюс Пременецкас.

Навчання розпочнуться вже 5 червня з Клайпедського порту – саме тут командири кораблів отримають завдання. Операції відбуватимуться в усьому Балтійському морі. Швеція вперше як член Альянсу візьме участь у навчаннях.

Литовські ВМС залучать до навчань два судна: тральщик і сторожовий корабель. Вони відповідно працюватимуть у різних групах, керуючись вказівками вищого командування.

НАТО уже готує сухопутні коридори на випадок війни з РФ

Наразі Альянс активно розробляє кілька сухопутних коридорів, якими сили США можна буде перекинути ближче до фронту у разі повномасштабного вторгнення Росії.

У 2023 році члени блоку дійшли висновку, що вкрай важливо швидко підготувати 300 тисяч солдатів, які перебуватимуть у стані підвищеної готовності для захисту східного флангу.

В НАТО уже готують "сухопутні коридори", завдяки яким можна буде швидко перевозити вантажі.

Журналісти дізналися про такі деталі нового плану Альянсу:

  • американські сили висадяться в нідерландських портах, а потім їх перекинуться потягами через Німеччину до Польщі.

  • також наразі активно обговорюється інший маршрут — через південні порти в Італії, Греції і Туреччині. З Італії, до прикладу, війська США можуть переправити через Словенію та Хорватію до Угорщини, яка має спільний кордон з Україною.

  • окрім того, розглядається план щодо транспортування військ із турецьких і грецьких портів через Болгарію і Румунію.

  • можливий також варіант з перекиданням військ через порти на Балканах, а також через Норвегію, Швецію і Фінляндію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?