НАТО призначило старшого представника в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

НАТО призначило старшого представника в Україні

НАТО
НАТО призначило старшого представника в Україні

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив про призначення Патрика Тернера старшим представником в Україні.

Головні тези:

 

  • Старший представник допомагатиме Україні в роботі над реформами та підготовці до вступу до НАТО.
  • На саміті НАТО ухвалено рішення про надання додаткової допомоги Україні на 40 мільярдів євро у 2025 році.
  • За підсумками саміту члени НАТО підтримали шлях України до євроатлантичної інтеграції.
  • Україна отримає військову допомогу від країн-членів НАТО, у тому числі системи ППО від Німеччини, Румунії, Нідерландів, Штатів та інших.

Що відомо про спецпредставника НАТО в Україні

Патрік Тернер раніше в різний час він був помічником генсека НАТО з питань операцій, оборонної політики та планування, а також обіймав низку вищих державних посад у Великій Британії.

Очікується, що Тернер почне виконувати свої обовʼязки вже в вересні цього року в Києві.

Патрік Тернер привносить роки лідерства та свого досвіду на цю посаду. Як відданий державний службовець, він має значний досвід у досягненні результатів. Я впевнений, що він відмінно виконає цю важливу роль, оскільки НАТО продовжує нарощувати свою підтримку Україні, — заявив Столтенберг.

Про те, що в Україні зʼявиться старший представник НАТО, стало відомо з підсумків 75 саміту Альянсу, який проходив у Вашингтоні з 9 до 11 липня.

Старший представник НАТО в Україні допоможе в роботі над реформами й необхідними для вступу до Альянсу змінами. Він звітуватиме про прогрес України в Брюссель, а також новому командуванню у Вісбадені (NSATU) — його створюють, щоб координувати поставки військової техніки Україні та підготовку українських військ.

Що відомо про цьогорічний саміт НАТО

Окрім членів Альянсу, на захід запросили міністрів закордонних справ 35 країн-партнерів, які не входять до НАТО. Серед відомих учасників — очільники МЗС Ізраїлю, Єгипту, Йорданії, Катару та Об’єднаних Арабських Еміратів. На саміті присутня була й Україна.

За підсумками саміту члени НАТО заявили про «конкретний» прогрес України в реформах. Блок назвав «незворотнім» приєднання України до Альянсу та запевнив у підтримці на шляху євроатлантичної інтеграції. Ухвалені на саміті рішення є «мостом» до членства України в блоці. Ніяких конкретних рамок щодо членства у підсумковій декларації немає.

Також члени НАТО узгодили план допомоги Україні на €40 мільярдів у 2025 році— блок узяв на себе зобов’язання. Половину цієї суми покриють США, а іншу половину — союзники. Гроші підуть на військову допомогу, супутні замовлення й товари, а також на навчання.

Крім того, декілька країн за підсумками саміту вирішили передати Україні додаткову ППО: дві батареї Patriot передадуть Німеччина й Румунія, одну — Нідерланди разом із партнерами, ще одну — Штати. Італія надасть систему SAMP-T. США й союзники передадуть у найближчі місяці NASAMS, HAWK, IRIS-T та Gepard.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?