НАТО пропонує помститися Китаю за допомогу РФ — з'явилася перша реакція Пекіна
Категорія
Світ
Дата публікації

НАТО пропонує помститися Китаю за допомогу РФ — з'явилася перша реакція Пекіна

прапор Китаю
Джерело:  AFP

Влада КНР, реагуючи на заяву генсека НАТО Єнса Столтенберга, заявила, що Альянс, мовляв, повинен "припинити перекладати провину" за війну в Україні на інших.

Головні тези:

  • Китай заперечує свою причетність до посилення військової міці РФ під час війни в Україні.
  • За словами Єнса Столтенберга, Китай надає Росії важливі компоненти для військової техніки.
  • Новий конфлікт між НАТО, Китаєм та Росією підтверджує нестабільність геополітичного ландшафту.

Китай розлютився після звинувачень Столтенберга

Ситуацію одним з перших прокоментував речник Міністерства закордонних справ Китаю Лінь Цзянь.

Він почав стверджувати, що країни блоку нібито "потрібно зайнятися самоаналізом, а не довільними наклепами і нападками на Китай".

Ми радимо (НАТО) припинити перекладати провину і сіяти розбрат, не підливати оливи у вогонь і не розпалювати конфронтацію, а зробити щось практичне для політичного врегулювання кризи — заявив представник дипломатичного відомства КНР.

Що важливо розуміти, офіційний Пекін продовжує ігнорувати той факт, що стратегічне партнерство між Китаєм і Росією суттєво посилилося після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Влада КНР досі заперечує, що Путін має можливість продовжувати війну лише завдяки масштабній підтримці Китаю.

Що Столтенберг говорив про роль Китаю у російсько-українській війні

Нещодавно Генсек НАТО Єнс Столтенберг публічно закликав західних лідерів поквитатися з Китаєм за те, що той допомагає РФ продовжувати війну проти України.

Він вкотре нагадав про те, що лише протягом минулого року Росія імпортувала з КНР 90% своєї мікроелектроніки, яка використовується для виробництва ракет, танків і літаків.

Лідер КНР Сі Цзіньпін намагався створити враження, що він відходить на задній план у цьому конфлікті, щоб уникнути санкцій і зберегти торгівлю, — пояснив Столтенберг.

За словами генсека НАТО, Пекін не зміг обдурити Захід і буде змушений заплатити за свої рішення та дії.

Пекін не може мати і те, і інше. В якийсь момент — і якщо Китай не змінить курс — союзники повинні змусити його заплатити. Повинні бути наслідки.

Єнс Столтенберг

Єнс Столтенберг

Генсек НАТО

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?