НАТО розпочинає щорічні ядерні навчання Steadfast Noon
Категорія
Світ
Дата публікації

НАТО розпочинає щорічні ядерні навчання Steadfast Noon

НАТО
НАТО розпочинає щорічні ядерні навчання Steadfast Noon

14 жовтня НАТО розпочинає свої щорічні ядерні навчання Steadfast Noon. У них візьмуть участь понад 60 літаків, що здійснять тренувальні польоти над Західною Європою.

Головні тези:

  • Щорічні ядерні навчання НАТО Steadfast Noon мають стратегічне значення для підтримки ядерного стримування та готовності Альянсу захищати своїх членів.
  • Цьогорічні навчання охоплюють польоти над Західною Європою залучаючи дві тисячі військових та різноманітні типи літаків.
  • Зміна ядерної риторики Росії та намагання дистанціюватися від неадекватних погроз є показником того, що Москва усвідомлює неефективність своїх загроз та спробує зберегти імідж на міжнародній арені.
  • На тлі нових ядерних погроз з боку Росії проведення навчань набуває особливої важливості для безпеки Європи та підтвердження стримувального потенціалу Альянсу.

Як проходитимуть навчання НАТО

Як повідомили в НАТО, Steadfast Noon триватимуть два тижні, залучаючи винищувачі, здатні нести американські ядерні боєголовки, проте бойова зброя не використовуватиметься.

Ці щорічні ядерні навчання НАТО проводяться кожного жовтня. У цьогорічних Steadfast Noon беруть участь дві тисячі військових з восьми авіабаз, а також різні типи літаків: реактивні з ядерними зарядами, бомбардувальники, винищувачі супроводу, літаки-заправники та розвідники.

Навчання цього року охоплюють польоти переважно над Бельгією і Нідерландами, а також у повітряному просторі Данії, Великої Британії та над Північним морем.

Підготовка до цих маневрів розпочалася рік тому, і 13 країн Альянсу надали свої літаки для участі.

Steadfast Noon є важливим випробуванням сил ядерного стримування НАТО та надсилає чіткий сигнал будь-якому потенційному противнику про готовність Альянсу захищати всіх своїх членів, — заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте.

Навчання відбуваються на тлі нових ядерних погроз з боку Росії.

У Путіна заговорили про зміну ядерної риторики

Пєсков закликав «не апелювати надмірно до нової ядерної доктрини» та не пов'язувати її з так званою «СВО».

Центр протидії дезінформації при РНБО пояснює, що таке трактування «червоних ліній» Путіна подають у російських медіа як спробу «остудити гарячі ядерні голови».

Характерно, що ця заява пролунала на тлі «ядерного екстазу» російських топпропагандистів, які вийшли далеко за межі здорового глузду у своїх погрозах країнам Заходу.

Нинішня заява Пєскова є спробою Кремля дистанціюватися від неадекватних ядерних погроз. Так Росія намагається не розгубити останні крихти «миротворчого» іміджу Путіна, який неодноразово говорив про нібито «готовність до переговорів».

Зміна ядерної риторики є черговим доказом того, що Москва блефує. У Кремлі розуміють, що погрози не справляють на західну спільноту очікуваного ефекту. Замість страху Захід лише підкріплює своє розуміння того, що РФ — це ядерний терорист, якого потрібно зупинити.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?