НАТО закликало РФ вивести свої війська з окупованих регіонів Грузії
Категорія
Україна
Дата публікації

НАТО закликало РФ вивести свої війська з окупованих регіонів Грузії

НАТО закликало РФ вивести свої війська з окупованих регіонів Грузії
Джерело:  online.ua

У НАТО заявили про підтримку територіальної цілісності Грузії у 16-ту річницю окупації Росією Абхазії й Цхінвальського регіону.

Головні тези:

  • НАТО закликало Росію вивести війська з окупованих регіонів Грузії на 16-ту річницю російської агресії.
  • Російський імперіалізм на Південному Кавказі залишається сталою загрозою для територіальної цілісності країн регіону.
  • Міністерство закордонних справ України також підтримало територіальну цілісність Грузії у відповідь на російську агресію.
  • Росія ввела свої війська в Грузію у 2008 році, внаслідок чого країна втратила контроль над Абхазією та Південною Осетією.

У НАТО зробили заяву щодо окупації Абхазії та Південної Осетії

Речниця НАТО Фару Дахлала заявила, що НАТО закликає Росію вивести війська з регіонів Грузії, які розміщені там без згоди Тбілісі.

Південна Осетія і Абхазія є частиною Грузії, незважаючи на 16 років російської окупації. НАТО повністю підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії, — зазначила Дахлала.

У Міністерстві закордонних справ України також зробили заяву у 16-ту річницю російської агресії проти Грузії.

У відомстві наголосили, що Росія фактично перетворила Абхазію і Цхінвальський регіон на сіру зону.

Російський імперіалізм на Південному Кавказі, у Центральній Азії та в Європі залишається незмінним протягом століть і полягає у глибоко вкоріненому шовінізмі та зневазі до інших народів, міжнародного права, міжнародно визнаних кордонів, прагненні відновити імперське домінування, — заявили в МЗС.

Що цьому передувало

Росія ввела свої війська на територію Грузії 7 серпня 2008 року. За підсумками війни Грузія втратила контроль над Абхазією та Південною Осетією.

26 серпня 2008 року Росія визнала "незалежність" регіонів.

Раніше у Грузії заявляли, що хочуть приєднатися до Європейського союзу разом з Абхазією та Південною Осетією.

Однак наразі вступ Грузії до ЄС опинився під загрозою через проросійський закон про іноагентів, який був схвалений грузинським парламентом у травні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?