Навіщо Україна підтримує контакти з Придністров’ям — пояснення МЗС
Категорія
Політика
Дата публікації

Навіщо Україна підтримує контакти з Придністров’ям — пояснення МЗС

Паун Роговей
Джерело:  Newsmaker

За словами глави МЗС Дмитра Кулеби, Україна підтримує діалог із невизнаним Придністров’ям виключно в координації з Кишиневом. Це відбувається через посла з особливих доручень Пауна Роговея.

Головні тези:

  • Підтримка контактів із Придністров’ям зумовлена участю України у процесі придністровського врегулювання.
  • Очільник МЗС вважає, що найефективнішим інструментом врегулювання конфлікту є прямі переговори між Кишиневом і Тирасполем у форматі "1+1".
  • Процес придністровського врегулювання має включитися у європейський порядок денний з урахуванням переговорів щодо вступу Молдови та України до ЄС.

Що відомо про відносини України з “ПМР”

Глава МЗС зазначив, що необхідність цього контакту пояснити вкрай просто: Україна досі залишається учасницею процесу придністровського врегулювання.

Враховуючи це, вона повинна проводити консультації як із представниками зазначеного процесу, за винятком країни-агресора Росії, так і зі сторонами конфлікту — Кишиневом і Тирасполем.

За словами дипломата, цими питаннями активно займається посол з особливих доручень МЗС Паун Роговей.

Саме він як представник України проводив зустрічі з ватажком “ПМР” Вадимом Красносельським.

Ці контакти — частина роботи спецпредставника. Важливо підкреслити, що він тісно координує свою діяльність із Кишиневом, і в зв'язку з цим жодних неузгоджених кроків чи ініціатив із нашого боку ніколи не було і не буде.

Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба

Глава МЗС України

Чому попередній формат був неефективним

Очільник МЗС визнав недієздатність попереднього формату врегулювання придністровського конфлікту "5+2".

Головна причина його провалу — присутність там країни-агресора Росії.

Тому на цьому етапі найефективнішим інструментом є діалог у форматі "1+1", тобто прямі переговори і консультації між Кишиневом і Тирасполем, — пояснив Дмитро Кулеба.

Глава МЗС також додав, що з урахуванням старту переговорного процесу щодо вступу Молдови та України до Європейського Союзу, придністровське врегулювання повинно стати питанням європейського порядку денного.

За його словами, насамперед йдеться про сферу безпеки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?