Німеччина блокує нові санкції ЄС проти Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина блокує нові санкції ЄС проти Росії

Олаф Шольц
Джерело:  RND

Уряд Німеччини блокує ухвалення нового пакету санкцій ЄС проти Росії, через це його запровадження затримується. 

Головні тези:

  • Німеччина блокує ухвалення нового пакета санкцій ЄС проти Росії через побоювання щодо відповідальності своїх компаній.
  • Заборона надання послуг у сфері програмного забезпечення та IT-особам у Росії від США може призвести до вторинних санкцій для іноземних фінансових установ.
  • Рішення про заборону послуг у IT-секторі Росії від Мінфіну США набуде чинності 12 вересня 2024 року.
  • Нові заборони не торкнуться операцій, пов'язаних з телекомунікаційними технологіями та гуманітарними місіями.
  • Розширення санкцій проти Росії викликає спірність і реакцію як у ЄС, так і в США, що підсилює напругу у міжнародних відносинах.

Чому Німеччина блокує ухвалення нового пакета санкцій проти Росії

Зазначається, що уряд канцлера Німеччини Олафа Шольца зриває переговори щодо затвердження нового пакета антиросійських санкцій ЄС.

Один з європейських посадовців у коментарі журналістам видання підкреслив, що Німеччина останнім часом починає нагадувати Угорщину.

Раніше саме Будапешт гальмував прийняття нових антиросійських санкцій на рівні ЄС.

Зокрема, стурбованність Німеччини за словами європейських посадовців у Брюсселі, викликає план заходів, спрямований на запобігання обходу Росією санкцій.

Берлін закликає видалити норму про відповідальність філій компаній, які можуть порушити санкції.

Причиною, очевидно, є побоювання, що німецькі компанії можуть бути притягнуті до відповідальності за порушення санкцій, — припускають журналісти видання.

Що відомо про розширення антиросійських санкцій з боку США

У Мінфіні США повідомили, що у рамках розширення санкцій проти Росії було введено заборону на надання послуг у сфері програмного забезпечення та IT-особам, які перебувають у Російській Федерації.

У документі йдеться, що заборонено експорт, продаж, постачання зі США, а також через треті країни послуг у сфері IT-консультування та проектування, IT-підтримки та хмарних сервісів для програмного забезпечення будь-якій особі з Росії.

Сьогоднішні дії посилюють ризик вторинних санкцій для іноземних фінансових установ, які мають справу з військовою економікою Росії. Обмежують можливість російської військово-промислової бази використати певні послуги, — підкреслюється у заяві Мінфіну США.

Як повідомляється, рішення набуде чинності 12 вересня 2024 року.

В той же час нові заборони не поширюються на операції, пов'язані з телекомунікаційними технологіями та гуманітарними місіями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?