Німеччина не забороняє Україні використовувати танки Leopard на території РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Німеччина не забороняє Україні використовувати танки Leopard на території РФ

Український танк Leopard 2
Джерело:  waz.de

За словами керівника комітету оборони парламенту Німеччини Маркуса Фабера, після передачі Україні західних озброєнь вони стають українськими і країна отримує право використовувати їх на власний розсуд. 

Головні тези:

  • Україна отримала право використовувати танки Leopard-2 на території РФ після їх передачі від Німеччини.
  • Єврокомісія підтримує Україну у веденні законної оборонної війни та надає право на самозахист з ударами на території ворога.
  • Позиція Німеччини дозволяє використовувати отриману зброю для бойових дій, включаючи танки Leopard-2, у зоні конфлікту з Росією.
  • ЄС не залучений до операцій на фронті, проте підтримує зусилля України у відновленні територіальної цілісності та суверенітету.
  • Міжнародне право підтримує право і можливість України на самозахист та удари по ворогу на його території з метою зупинення агресії.

У Німеччині не проти використання Україною танків Leopard на території РФ

Фабер підкреслив, що Україна може використовувати отриману від Німеччини зброю для бойових дій на території Росії, зокрема, й танки Leopard-2.

З передачею Україні це українська зброя. Це стосується будь-якого матеріалу, включаючи Leopard 2... З нападом Росії на Україну територія обох держав є зоною бойових дій. Застосування зброї регулюється положеннями міжнародного права, - підкреслив очільник оборонного комітету Бундестагу.

Німеччина дозволяє Україні використовувати Leopard 2 на території РФ
Танк Leopard 2 у складі ЗСУ

Рішення про передачу танків Leopard від початку дуже важко давалося Берліну. Зрештою дійшло навіть до таких аргументів, як "німецька зброя не повинна стріляти по росіянах".

Однак з часом німецький канцлер Олаф Шольц зазначив, що він дозволив Україні використовувати передану Німеччиною зброю для ударів по території РФ, але лише в районах, що межують з Харківською областю.

Що кажуть у Єврокомісії

За словами речника із закордонних справ і політики безпеки Єврокомісії Петера Стано, Україна має право завдавати ударів по території Росії із метою самозахисту на підставі міжнародного права.

Наша дуже принципова і загальна позиція така: Україна зазнає незаконної агресії. Тож, Україна веде законну оборонну війну. Відповідно до міжнародного права Україна має право себе захищати, і це право на самозахист також включає завдання ударів по ворогу на його території, - підкреслив Стано.

При цьому він відмовився прогнозувати, як далі можуть розвиватись події після прориву українських військових у Курську область.

Також Стано сказав, що Євросоюз постійно підтримує зв'язок з Україною. Водночас, за його словами, ЄС не залучений до проведення операцій на фронті.

Речник додав, що ЄС повністю підтримує зусилля України з відновлення її територіальної цілісності та суверенітету.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?