Норвегія придбає для України додаткові пускові та пункти керування ЗРК NASAMS — Міноборони
Категорія
Світ
Дата публікації

Норвегія придбає для України додаткові пускові та пункти керування ЗРК NASAMS — Міноборони

Уряд Норвегії
ЗРК NASAMS

Уряд Норвегії пропонує парламенту придбати для України додаткові складові до зенітно-ракетного комплексу NASAMS. 

Норвегія придбає для України додаткові ЗРК NASAMS

Норвезько-американський комплекс NASAMS уже перебуває на бойовому чергуванні в Україні. На додачу до вже поставлених ЗРК уряд Норвегії пропонує докупити для України ще 10 пускових установок і 4 пункти управління вогнем. Загальна вартість контрактів уже становить 3,45 млрд норвезьких крон. В одній пусковій є 6 зенітних ракет.

ЗРК NASAMS виробляється силами норвезької компанії Kongsberg Defence and Aerospace в кооперації з американським RTX.

Як раніше повідомляли ЗМІ, на виробництво одного комплексу потрібно 2 роки роботи.

Проблема полягає не тільки в тому, що зенітно-ракетний комплекс складний, але й у кількості підрядників. У головних підрядників є свої субпідрядники, а в субпідрядників є свої постачальники, і так пірамідою вниз аж до конкретних копалин, де видобувають потрібні матеріали.

Російські ракетні та безпілотні атаки масштабні й жорстокі, тому протиповітряна оборона є абсолютно вирішальною для України. Водночас я стурбований тим, щоб ми якнайшвидше відновили засоби протиповітряної оборони для нашої власної оборони, — каже міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

Що відомо про попередній пакет допомоги від Норвегії

Норвегія передасть додаткове обладнання протиповітряної оборони, а також виділить понад 3 мільярди норвезьких крон уряду України для підтримки критично важливих державних послуг.

Деякі NASAMS відправляються з власних складів країни, а інші замовлять у виробників для доставки пізніше.

Про це повідомив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре за підсумками зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським.

Буквально цього ранку ми дізналися, що Україна була під атаками російських ракет, і вам потрібна вся підтримка, щоб оборонятися. Сьогодні Норвегія оголошує додаткову підтримку Україні, — сказав Стьоре.

Довгостроковий пакет підтримки України від Норвегії включає:

  • 135 мільйонів норвезьких крон на бюджетну підтримку уряду. Гроші підуть на освітні послуги, охорону здоровʼя, виплати пенсій. Тепер туди спрямували ще 3 мільярди. Їх виділять через Трастовий фонд допомоги, відновлення, реконструкції та реформ в Україні (URTF) Світового банку;

  • 335 мільйонів норвезьких крон — на засоби ППО;

  • 1 мільярд норвезьких крон як співфінансування для посилення оборонної промисловості, щоб та виробляла більше боєприпасів і ракет.

  • 137 мільйонів норвезьких крон — на їжу, воду, теплий одяг, ковдри, місця для проживання людей, які втратять житло через війну взимку.

Це фінансування є доповненням до внесків, уже оголошених у 2023 році. Стьоре зазначив, що у 2024 році допомогу Україні також надаватимуть із найперших місяців, щоб не було жодних затримок у постачанні допомоги.

Ми повинні зробити все можливе, щоб допомогти надати допомогу людям, які вже перебувають під великим тиском і знову переживають дуже сувору зиму, — сказав Стьоре.

Президент Володимир Зеленський подякував премʼєру Норвегії, уряду й парламенту Норвегії та всьому норвезькому суспільству за лідерство.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?