Нова версія DSMAC. Як Україна змогла суттєво удосконалити далекобійні дрони
Категорія
Технології
Дата публікації

Нова версія DSMAC. Як Україна змогла суттєво удосконалити далекобійні дрони

створення дронів
Джерело:  Defence Express

Протягом останніх місяців Україні вдавалося неодноразово знищувати ворожі цілі у глибокому тилу Росії за допомогою далекобійних дронів. Як вдалося дізнатися Defence Express, ключову роль у цьому відіграла відома система DSMAC та її нова версія, створена безпосередньо українськими фахівцями.

Що таке система DSMAC та як вона працює

Ця технологія дає можливість повністю ігнорувати РЕБ ворога, а також атакувати з надвисокою точністю.

Зазвичай її використовували у таких ракетах як Tomahawk та Storm Shadow, однак українські розробники пішли далі та вирішили створити нову версію DSMAC.

Суть DSMAC полягає у закладанні у пам'ять ракети чи дрона еталонного зображення місцевості, яке має точну прив'язку до координат.

Коли ракета летить, то вона робить фото поверхні та порівнює його з еталонним зображенням. Але якщо у 80-х та 90-х існували значні обмеження на пам'ять та обчислювальні можливості, то тепер можливо завантажити хоч весь маршрут. Ба більше, за рахунок сучасних алгоритмів з розпізнавання об'єктів зробити так, що система дійсно буде повноцінно самоорієнтуватися у просторі за орієнтирами, — пише Defence Express.

Окрім того, вказано, що важливу роль відіграє система наведення на кінцевій ділянці.

За словами фахівців, така технологія використана у крилатій ракеті Storm Shadow.

Українські розробники зробили її частиною далекобійних дронів. Саме тому такі безпілотники як "Лють" атакують не просто російські НПЗ, а безпосередньо установки первинної переробки нафти з характерною колонною.

Фото: defence-ua.com

Україна атакує російські НПЗ дронами з ШІ

До слова, нещодавно CNN опублікував статтю про те, що деякі з безпілотників, якими Україна атакує російські НПЗ, обладнані базовою формою штучного інтелекту.

Завдяки цьому вони не лише вільно орієнтуються у просторі, але й успішно уникають радіоперешкоди.

Точність в умовах перешкод забезпечується завдяки використанню штучного інтелекту. Кожен літак має бортовий комп'ютер із супутниковими даними та даними про місцевість. Польоти визначаються заздалегідь з нашими союзниками, і літаки дотримуються плану польоту, що дозволяє нам вражати цілі з точністю до метра, — розповів журналістам інсайдер, близький до української програми безпілотників.

Як зазначає Defence Express, у статті CNN йдеться саме про систему DSMAC, однак вдосконалену українськими фахівцями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?