Обмін з РФ. Байден підтвердив звільнення 16 політв'язнів
Категорія
Світ
Дата публікації

Обмін з РФ. Байден підтвердив звільнення 16 політв'язнів

Джо Байден
Байден

Захід домовився з Російською Федерацією про звільнення 16 політичних в'язнів. Троє американців та один власник грінкарти вже повертаються додому.

Головні тези:

  • Захід домовився з Російською Федерацією про звільнення 16 політичних в'язнів, включно з американцями та громадянами Росії.
  • Угода про звільнення політв'язнів була результатом складних дипломатичних переговорів за участі кількох країн-союзників.
  • Байден вітає зусилля союзників у звільненні політв'язнів та обіцяє продовжувати працювати над поверненням американських заручників з усього світу.
  • У списку обміну були російські громадяни, котрі будуть передані до Німеччини, та особи, підозрювані в зв'язках з російською розвідкою.

Байден підтвердив звільнення 16 політв'язнів з Росії

Як розповів Байден, до США повертаються:

  • Еван Гершкович, репортер Wall Street Journal;

  • Пол Вілан, ветеран морської піхоти;

  • Алсу Курмашева, російсько-американська радіожурналістка;

  • Володимир Кара-Мурза, журналіст Washington Post.

Угода, яка забезпечила їхню свободу, стала дипломатичним подвигом. Загалом, ми домовилися про звільнення 16 осіб з Росії, в тому числі двох німців і сімох громадян Росії, які були політичними в'язнями у своїй власній країні.

Джо Байден

Джо Байден

Президент США

Голова Білого дому привітав зусилля союзників, які також брали участь у складних переговорах, щоб досягти цього результату. Мова йде про:

  • Німеччину;

  • Польщу;

  • Словенію;

  • Норвегію;

  • Туреччину.

І дозвольте мені чітко заявити: я не припиню працювати, поки кожен американець, якого несправедливо затримали або утримують в заручниках по всьому світу, не возз'єднається зі своєю сім'єю. Моя адміністрація вже повернула додому понад 70 таких американців, багато з яких перебували в полоні ще до мого вступу на посаду.

Як відзначив радник американського лідера з національної безпеки Джейк Салліван, це був наймасштабніший обмін за кількістю осіб з часів "холодної війни".

Еван Гершкович, Алсу Курмашова та Пол Вілан

Салліван додав, що загалом в списку обміну було 24 ув'язнених. Хоча турецькі джерела повідомляють ще про двох дітей. Можливо, це діти Артема та Анни Дульцевої.

Російського опозиціонера-в’язня Кара-Мурзу обміняють

До США має прибути російський опозиціонер, колумніст The Washington Post Володимир Кара-Мурза, який має британсько-російське громадянство і є власником грінкарти.

Очікується, що в межах угоди, про яку стало відомо 1 серпня, щонайменше 12 політичних в'язнів, які утримуються в Росії, будуть передані Німеччині. Росія ж отримає вісьмох людей, більшість — підозрювані або засуджені через зв'язки з російською розвідкою.

Серед російських громадян, яких планують обміняти, — Вадим Красіков, убивця, який відбуває довічне ув'язнення в Німеччині за вбивство чеченського польового командира, скоєне на замовлення російської федеральної влади.

Домовленість про обмін координувалася низкою урядових установ США, зокрема Білим домом, Державним департаментом і Центральним розвідувальним управлінням, пише CBS News.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?