Орбан відмовився від організації мирних переговорів між Україною та РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Орбан відмовився від організації мирних переговорів між Україною та РФ

Віктор Орбан
Джерело:  Telex

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна не може взяти на себе відповідальність за мирні переговори у війні РФ проти України, зазначивши, що не має «ні мандату, ні міжнародної політичної ваги».

Головні тези:

  • Віктор Орбан наголосив, що Угорщина, яка головує в ЄС, може бути допоміжним інструментом у створенні миру між Україною та Росією.
  • Після зустрічі з Володимиром Зеленським Орбан висловив обурення через пасивність Європи у питанні просування миру у регіоні.
  • Президент Європейської ради Шарль Мішель закликав Орбана до чіткої позиції засудження агресії Росії проти України та підтримки української сторони.

Мирними переговорами між РФ та Україною керуватимуть “великі країни”

Головування у Раді ЄС не дає Угорщині мандата для просування миру в Україні, але Угорщина може бути "гарним знаряддям у руках людей, які хочуть миру". Про це сказав глава угорського уряду Віктор Орбан.

Віктор Орбан поділився враженнями після зустрічі з Володимиром Зеленським, яка відбулася у Києві цього тижня. Він зазначив, що Європа могла б зробити більше для просування до миру, але Угорщина, яка зараз головує у ЄС, не має на це мандата.

Угорщина не може взяти на себе відповідальність за це, у нас немає на це ні мандата, ні відповідної міжнародної політичної ваги, у нас немає адекватного національного (валового) продукту, нашої армії і так далі, але ми можемо бути гарним знаряддям у руках господа, ми можемо бути гарним знаряддям у руках людей, які хочуть миру.

Віктор Орбан

Віктор Орбан

Прем'єр-міністр Угорщини

Віктор Орбан заявив, що "мирними переговорами керуватимуть великі країни".

Під час спілкування з журналістами угорський прем’єр зазначив, що Володимир Зеленський "не в захваті" від ідеї мирних переговорів з РФ і припинення вогню.

За його Орбана, "всі бояться", що після припинення вогню інша сторона скористається цим.

Орбан утримався від коментарів на питання щодо ймовірної зустрічі з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним.

Орбан отримав попередження від Мішеля перед візитом до Москви

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що Угорщина, яка почала головувати в Євросоюзі, не має повноважень взаємодіяти з Росією від імені ЄС. Це прозвучало на тлі інформації про поїздку очільника країни Віктора Орбана до Москви на зустріч з нелегітимним президентом Росії Володимиром Путіним.

Мішель нагадав Орбану чітку позицію Євросоюзу щодо війни Росії проти України.

Так він прокоментував у соцмережі Х повідомлення про візит прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана у Москву, який може відбутися 5 липня.

Країна, що головує в Євросоюзі, не має повноважень взаємодіяти з Росією від імені ЄС.

Шарль Мішель

Шарль Мішель

Президент Європейської ради

Він підкреслив, що позиція Європейської ради однозначна: Росія є агресором, Україна — жертвою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?