Парламентські вибори у Грузії. Явка на дільниці становить майже 50%
Категорія
Політика
Дата публікації

Парламентські вибори у Грузії. Явка на дільниці становить майже 50%

Грузія
Джерело:  Грузія Online

26 жовтня у Грузії стартували парламентські вибори, які обіцяють стати найнапруженішими за останні роки. Станом на 15:00 явка складає 41,62%.

Головні тези:

  • Явка на парламентських виборах у Грузії майже 50%, підвищившись до 41,62% станом на 15:00.
  • Основними конкурентами партії “Грузинська мрія” є опозиційні об'єднання, які підписали спільну європейську Хартію дій після виборів.
  • Прогнозується, що явка на виборах перевищить 60%, що може вплинути на політичну ситуацію в країні.

На парламентських виборах у Грузії проголосувала майже половина зареєстрованих громадян

Речниця ЦВК Грузія Натія Іоселіані на брифінгу наживо поінформувала, що станом на 15:00 явка становить 41,62%. Наразі для участі у виборах зареєструвалися 1 454 837 осіб.

Раніше грузинський суспільний "Перший канал" із посиланням на ЦВК повідомив, що станом на 12:00 явка становила 22,22%. На той момент виборчі дільниці відвідали 776 726 виборців.

За даними ЦВК країни, найвища явка зафіксована в Рача-Лечхумі — 31,15%, а найнижча — в Аджарії — 19,83%.

Відсотковий розподіл за регіонами є наступним:

  • Тбілісі — 23,18%;

  • Кахеті — 23,89%;

  • Мцхета-Мтіанеті — 23,53%;

  • Квемо Картлі — 21,86%;

  • Самцхе-Джавахеті — 22,04%;

  • Імереті — 22,01%;

  • Гурія — 21,13%.

Дільниці для голосування відкрились у Грузії о 08:00 за тбіліським часом і закриються о 20:00. Вибори вважатимуться дійсними за будь-якої явки.

Це 11-ті парламентські вибори в Грузії та 35-ті за період після відновлення незалежності.

Партія "Грузинська мрія", яка керує країною вже 12 років, планує виграти парламентські вибори вчетверте. Її основними конкурентами є чотири опозиційні об'єднання, які підписали спільну європейську Хартію дій після виборів: "Коаліція за зміни", "Єдність", "Сильна Грузія", "Гахарія — За Грузію".

Загалом у виборчих бюлетенях буде список із 18 партій.

Оскільки Грузія є парламентською республікою, партії, яка візьме більшість, належатиме право сформувати уряд та визначати внутрішню та зовнішню політику країни на найближчі чотири роки.

За підсумками виборів мають бути обрані 150 депутатів. У парламент пройдуть партії, за яких проголосують не менше 5% виборців, що прийшли на вибори.

Як проходитимуть вибори у Грузії

Перші попередні результати виборів стануть відомі приблизно за дві години після закриття виборчих дільниць, до 22:00 за тбіліським часом. Спочатку Центрвиборчком оголосить дані електронного підрахунку голосів, потім бюлетені перераховуватимуться вручну і реальним вважатиметься саме "ручний" результат.

Вперше масово використовуватимуться електронні засоби — апарати верифікації виборців та підрахунку голосів. Це стосуватиметься більшості дільниць, голосувати "по-новому" зможуть 90% виборців. По-старому голосування проходитиме на дільницях за кордоном і на дільницях, де кількість виборців не більше 300 осіб — в основному, в селах.

Очікується підвищена явка — за прогнозами, вона перевищить 60%.

ЗМІ повідомляють про ажіотаж на залізничних та автовокзалах — до місця постійної реєстрації з Тбілісі виїжджають громадяни, які навчаються чи працюють у столиці.

У день виборів працюватимуть 3111 дільниць, включаючи дільниці за кордоном.

Грузія повинна готуватися до нового вторгнення Росії

Як заявив воїн Міжнародного легіону ГУР Ратті "Вікінг" Бурдулі в інтерв’ю для Online.UA, усім грузинам варто усвідомити, що Росія знову розпочне вторгнення в їхню країну, щоб завадити її руху в Євросоюз та НАТО.

Грузії треба запам'ятати, що пропаганда зараз і проросійський уряд говорять: “Ви що, війну хочете? Дивіться що відбувається в Україні. Таке хочете?” Я буду прямо говорити — мені краще війна без кінця, ніж жити в рабстві і “мирно” з Росією. Наша історія — завжди війна. Ніколи не було навіть 20 років миру в Грузії останні 4000 років. Але ми завжди воювали за свободу. І треба це запам'ятати Грузії.

Ратті "Вікінг" Бурдулі

Ратті "Вікінг" Бурдулі

Воїн Міжнародного легіону ГУР

За словами воїна, він бачить дедалі більше грузинів на мітингах та демонстраціях, я яких є жага до свободи та справедливості.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?