Планував диверсії на Укрзалізниці. СБУ затримала на Одещині російського агента
Категорія
Україна
Дата публікації

Планував диверсії на Укрзалізниці. СБУ затримала на Одещині російського агента

СБУ
СБУ

Військова контррозвідка Служби безпеки затримала на Одещині диверсанта воєнної розвідки РФ, який готував серію підпалів на об’єктах Укрзалізниці.

Головні тези:

  • СБУ затримала на Одещині диверсанта воєнної розвідки РФ, який готував серію підпалів на об’єктах Укрзалізниці.
  • Головними цілями диверсанта були трансформаторні підстанції та релейні шафи на головних лініях залізничного сполучення регіону.
  • Служба безпеки здійснила спецоперації в Одесі та затримала всіх учасників групи, запобігши подальшим диверсіям та підпалам авто на території регіону.

СБУ затримала на Одещині диверсанта ГРУ РФ

Серед основних цілей ворога були трансформаторні підстанції та релейні шафи на головних лініях залізничного сполучення регіону.

У разі знищення енергообладнання окупанти сподівалися заблокувати переміщення рухомих складів ЗСУ у напрямку передової.

Для вчинення диверсій російська спецслужба залучила місцевого будівельника, який шукав «додатковий» заробіток у Телеграм-каналах. Він погодився на підпали критичної інфраструктури в обмін на гроші.

Для цього він розвідав локацію першої потенційної цілі — трансформатор біля залізничної колії, а потім підготував поблизу нього схрон з трьома «коктейлями Молотова».

Далі фігурант залучив свого знайомого, який за отриманими координатами мав прибути «на місце», вилучити з тайника запалювальну суміш та підпалити електропідстанцію.

За вказівкою окупантів їхній поплічник планував передати їм відео загоряння, як «звіт» про виконане завдання, та продовжити серію підпалів на території регіону.

Втім, Служба безпеки запобігла подальшим підпалам і затримала диверсанта на початковому етапі його підривної діяльності.

Під час обшуку у нього виявлено саморобні запалювальні суміші та мобільний телефон, який він використовував для комунікації з агресором.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (готування до диверсії, вчинене в умовах воєнного стану). Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічний термін ув’язнення із конфіскацією майна.

Що відомо про затримання агентів ФСБ в Одесі

Правоохоронці викрили в Одесі групу чоловіків, які на замовлення ФСБ регулярно підпалювали авто Сил оборони.

Як зазначили в СБУ, за два тижні зловмисники намагалися знищити понад 15 службових позашляховиків.

Правоохоронці провели спецоперації в різних частинах Одеси та затримали всіх учасників групи. Ними виявились шестеро одеситів віком від 18 до 24 років, які працювали кур’єрами популярного сервісу доставки їжі.

У поле зору ФСБ вони потрапили як активні користувачі телеграм-каналів з пошуку легкого заробітку, де залишали свої «резюме». В одному з таких чатів чоловікам відповів представник російської спецслужби та запропонував за гроші підпалювати авто військових.

Як кажуть в СБУ, у всіх підозрюваних був один куратор з ФСБ, а під час підпалів вони діяли переважно в парі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?