Politico дізналося про конфлікт всередині ЄС щодо купівлі зброї для України
Категорія
Політика
Дата публікації

Politico дізналося про конфлікт всередині ЄС щодо купівлі зброї для України

Прапори ЄС
Джерело:  Politico

Частина країн ЄС може виступити проти використання прибутків від заморожених активів РФ для купівлі озброєнь Україні. 

Що відомо про конфлікт в ЄС з приводу використання заморожених активів РФ

Зазначається, що пропозиція щодо використання прибутків від заморожених активів РФ на придбання озброєнь Україні надійшла напередодні зустрічі 27 посланців ЄС у середу, 8 травня.

Під час зустрічі Бельгія, яка наразі очолює Раду Європи, сподівається на підтримку цього рішення.

Однак журналісти видання із посиланням на шістьох європейських дипломатів повідомляють, країни ЄС, що виступають проти військової допомоги Україні, можуть вимагати використання прибутків від заморожених активів РФ тільки для надання гуманітарної допомоги Києву.

Автори матеріалу підкреслюють, що також здійснбється чергова спроба залучити на бік противників військової допомоги Україні такі країни ЄС, які не входять до НАТО, як, наприклад, Австрія, Мальта, Кіпр та Ірландія.

Однак відмова від плану із закупівлі зброї Україні за рахунок російських активів не зніме всіх побоювань.

Хто з ключових країн ЄС виступає проти військової допомоги Україні за рахунок заморожених активів РФ

За словами одного з європейських дипломатів, такі країни як Німеччина, Франція та Італія також підтримують ідею використання прибутків від заморожених активів Росії виключно для надання гуманітарної допомоги через побоювання юридичних та фінансових ризиків.

Є побоювання, що ці країни не підтримають угоду в середу.

Якщо угоду схвалять, вона відкриє шлях до того, щоб ЄС перерахував від 2,5 до 3 млрд євро до липня на підтримку оборони України від російської агресії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?