Польща готова виробляти електроенергію для України
Категорія
Політика
Дата публікації

Польща готова виробляти електроенергію для України

Офіс Президента України
Володимир Зеленський і Дональд Туск

За словами прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска за результатами зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, польські вугільні ТЕС готові виробляти електроенергію для України. 

Головні тези:

  • Польські вугільні ТЕС готові виробляти електроенергію для України і обговорюють можливість передачі електроенергії в обмін на скасування сплати за викиди від спалювання вугілля.
  • Польща надає Україні новий пакет військової допомоги, пропонуючи співробітництво у зміцненні української системи ППО та розробці механізму збиття російських ракет та дронів у напрямку Польщі.
  • Енергетична безпека України є пріоритетом, тому Польща активно допомагає забезпечити стабільне електропостачання українським енергооб’єктам перед загрозою атак з боку РФ.
  • Співпраця між Польщею та Україною направлена на пошук креативних ідей для забезпечення України енергією та зміцнення безпеки країни у контексті сучасних викликів.
  • Підписана угода між Варшавою та Києвом включає в себе деталі співробітництва та механізми безпеки, спрямовані на підвищення військової готовності та захисту повітряного простору України.

За яких умов польські вугільні ТЕС готові забезпечувати Україну електроенергією

Туск зазначив, що наразі у Польщі працюють над можливістю використання вугілля для виробництва електроенергії і передачі її Україні в обмін на скасування сплати за викиди від спалювання цього вугілля.

Питання про енергетику має вирішальне значення. Ми зараз працюємо над цим у Польщі, і наші фахівці обговорюють те, як ми можемо безпосередньо допомогти електропостачанню України перед настанням зими, - підкреслив прем’єр-міністр Польщі.

Туск зазначив, що наразі усі енергооб’єкти в Україні перебувають під загрозою атак з боку злочинної армії РФ.

На цей час ми працюємо над тим, щоб мати можливість спалювати польське вугілля, якого в нас зараз багато, щоб не платити за його спалювання, тобто за викиди, а електроенергію, вироблену польськими електростанціями з польського вугілля за європейські гроші, через наявний енергоміст спрямовувати до України, - пояснив очільник польського уряду.

За його словами, "загалом проблему з електроенергією це звісно, не вирішить, але може хоча б частково допомогти Україні пережити цю важку зиму".

І ми заохочуватимемо всіх наших партнерів до пошуку креативних ідей, - пообіцяв Туск.

Яку ще допомогу готова надати Україні Польща

Володимир Зеленський за результатами зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском зазначив, що Варшава готова надати новий пакет військової допомоги Україні.

Він підкреслив, що у підписаній країнами угоді щодо гарантій безпеки прописані всі деталі співробітництва між Варшавою та Києвом.

Зокрема, Зеленський подякував Польщі за активну участь у посиленні української системи ППО.

Особливо ми вдячні щодо спеціальних домовленостей. Це відображено в безпековій угоді й передбачено положенням про розробку механізму щодо збиття в повітряному просторі України російських ракет та дронів, випущених у напрямку Польщі. Наші команди разом із військовими опрацюють, як швидко ми можемо реалізувати цей пункт, - підкреслив президент.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?