Польські перевізники продовжують блокувати кордон з Україною на трьох ПП
Категорія
Світ
Дата публікації

Польські перевізники продовжують блокувати кордон з Україною на трьох ПП

Страйк
Джерело:  Укрінформ

Станом на ранок 8 січня блокування напрямків пунктів пропуску "Рава-Руська – Гребенне", "Краківець – Корчова", "Ягодин – Дорогуськ" на польсько-українскому кордоні продовжується. За інформацією польських прикордонників, близько 1350 вантажівок перебувають в чергах на цих трьох напрямках в бік України.

Блокада українського кордону з боку польських перевізників продовжується

На кордоні України та Польщі загалом у чергах стоять близько 2 тис вантажівок, триває блокування напрямків трьох пунктів пропуску.

Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Продовжується блокування напрямків пунктів пропуску "Рава-Руська – Гребенне", "Краківець – Корчова", "Ягодин – Дорогуськ". За інформацією польських прикордонників, станом на ранок 1350 вантажівок перебувають в чергах на цих трьох напрямках в бік України, – сказав речник.

Демченко нагадав, що 6 січня близько 21-ї години був розблокований рух на напрямку пункту пропуску "Шегині – Медика", але черги ще залишаються – станом на ранок сьогодні 550 вантажівок. Після розблокування рух вантажівок на цьому напрямку став більш інтенсивним.

На інших ділянках кордону рух для вантажівок не блокується. Є зменшення черг з вантажних транспортних засобів в бік України. Інтенсивність руху на в'їзд та виїзд забезпечується. Черга залишається лише на території Словаччини в бік України на напрямку пункту пропуску "Ужгород". Станом на ранок сьогодні очікувало проїзду 400 вантажівок, – повідомив він.

6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок поблизу трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: "Корчова – Краківець", "Гребенне – Рава-Руська", "Дорогуськ – Ягодин".

Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

Україна виконала свою частину плану по розблокуванню польсько-українського кордону

Україна виконала свою частину домовленостей, зафіксованих у плані дій для розблокування кордону з Польщею.

Про це заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач в ефірі телемарафону "Єдині новини".

План, який ми узгодили, з боку України виконаний, і до нас на сьогодні питань немає. Питання в тому, що ще протестувальники вимагають від польського уряду, – зазначив Деркач.

Він наголосив, що неможливість скасування угоди про лібералізацію перевезень підтвердив і Європейський Союз, і польський уряд.

Деркач також повідомив, що кількість двосторонніх перевезень, здійснених польськими перевізниками, знизилася лише на 5% порівняно з періодом до повномасштабного вторгення.

Тому їхні заклики, що українські перевізники повністю "вбили" польський ринок перевезень, не відповідають дійсності, – наголосив посадовець.

Водночас, за його словами, Україна лише у листопаді 2023 року недоотримала майже 10 млрд євро митних зборів через блокування кордону. Збитків зазнає і Польща.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?