Представники РФ не будуть присутні на Саміті миру — МЗС Швейцарії
Категорія
Україна
Дата публікації

Представники РФ не будуть присутні на Саміті миру — МЗС Швейцарії

швейцарія
Джерело:  online.ua

Росію не запрошували на перший Глобальний саміт миру, який відбудеться у червні у Швейцарії. Але, російські представники повинні будуть взяти участь у наступних засіданнях.

Чи буде РФ присутня на наступних засіданнях Саміту миру

Швейцарська сторона висловила переконання, що РФ неодмінно має бути включена у мирний процес.

У швейцарському зовнішньополітичному відомстві зазначили, що на Глобальний саміт миру було запрошено понад 160 делегацій з усього світу. Засідання ґрунтуватиметься на дискусіях довкола української "формули миру" та інших пропозиціях. Мета цьогорічного заходу — надихнути майбутній мирний процес.

Щоб досягти цього, саміт має намір:

  • забезпечити платформу для діалогу щодо шляхів досягнення всеосяжного, справедливого та міцного миру для України на основі міжнародного права та Статуту ООН;

  • сприяти спільному розумінню можливої ​​структури для досягнення цієї мети;

  • спільно визначити дорожню карту щодо того, як залучити обидві сторони до майбутнього мирного процесу.

Водночас у МЗС Швейцарії зазначають, що Росія на даному етапі не запрошена.

Швейцарія завжди виявляла відкритість щодо запрошення Росії на цей саміт. Однак влада РФ неодноразово і також публічно заявляла, що не зацікавлена ​​брати участь у цьому першому саміті. Швейцарія переконана, що Росія повинна бути залучена до цього процесу. Мирний процес без РФ — немислимий, — йдеться у повідомленні.

Що відомо про Саміт миру

Глобальний саміт миру пройде у Швейцарії у швейцарському Бюргенштоці, поруч з містом Люцерн з 15 по 16 червня. Під час засідання обговорюватимуть українську "формулу миру", яку президент Володимир Зеленський озвучив ще у 2022 році.

За даними The Guardian, конференція буде спрямована на створення рамок, сприятливих для всеосяжного та тривалого миру в Україні, а також «конкретної дорожньої карти для участі Росії в мирному процесі».

Влада Швейцарії поки що не оприлюднила повний список учасників.

У квітні Зеленський повідомив, що в української розвідки є точна інформація, що Росія не просто хоче зірвати Саміт миру, але й має конкретний план, як це зробити: як зменшити участь країн, як діяти, щоб миру не було ще довше.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?