Україна і НАТО погодили план роботи перед самітом у Вашингтоні. Що він включає
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна і НАТО погодили план роботи перед самітом у Вашингтоні. Що він включає

Міноборони України
нато

Представники України та НАТО на засіданні у Польщі погодили план роботи на травень 2024 року для активізації пропозицій до Вашингтонського саміту Альянсу в липні цього року.

Що включає погоджений план України та НАТО

Погоджений план включає:

  • розробку концепції для фінального погодження перед Самітом;

  • остаточне узгодження структури JATEC;

  • ⁠проєкт фінансових витрат після набуття повних операційних спроможностей JATEC;

  • ⁠подання пропозицій із залучення людського ресурсу для забезпечення функцій JATEC;

  • ⁠розробку пропозицій з питань звʼязку та обміну інформацією.

Результати засідання у Польщі — ще один крок для становлення Центру як інституції спрямованої на посилення співпраці України з Альянсом. Взаємосумісність, інституційний розвиток, вивчення досвіду війни — це наші спільні завдання, — сказав заступник міністра оборони України Станіслав Гайдер.

Рішення про старт JATEC (NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre) ухвалили у лютому 2024 року за результатами засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

Центр стане першою спільною інституцією в історії відносин України та Альянсу.

На останньому засіданні у Польщі сторони також розглянули пілотний проєкт Lessons Learned під егідою НАТО, який має стартувати у травні, повідомили в Міноборони.

Там також зазначили, що метою Спільного центру Україна-НАТО є розбудова спроможностей Сил оборони України, аналіз досвіду російсько-української війни, розвиток освіти та підготовки, досягнення взаємосумісності між Україною і НАТО.

Що відомо про Вашингтонський саміт Альянсу

Союзники по НАТО почали підготовку до ювілейного Вашингтонського саміту Альянсу у липні поточного року, одним з головних питань якого буде продовження підтримки України у її боротьбі проти російської агресії.

Саміт НАТО відбудеться у Вашингтоні 9 — 11 липня 2024 року. 

Як повідомлялося, голова відділу політичного планування Офісу генерального секретаря НАТО Бенедетта Берті прогнозує, що на Вашингтонському саміті НАТО підтвердить сигнал про майбутнє членство України в Альянсі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?