Президент Чехії не виключив вступу України до НАТО в умовах агресії РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Президент Чехії не виключив вступу України до НАТО в умовах агресії РФ

Петр Павел
Джерело:  Novinky.cz

Президент Чехії Петр Павел не виключає вступу України до НАТО навіть в умовах окупації Росією частини українських територій. 

Головні тези:

  • Президент Чехії не виключив вступу України до НАТО навіть у разі окупації частини її територій Росією.
  • Він вважає, що можлива домовленість між Україною та Росією дозволить прийняти Україну в Альянс без визнання окупованих територій.
  • Петр Павел наголошує, що у цей процес слід включити міжнародних партнерів, таких як США, Китай та Євросоюз.
  • Вступ України до НАТО можливий після мирних переговорів між Києвом та Москвою про завершення конфлікту.
  • Чехія вважає, що зміна міжнародних кордонів на основі агресії є неприпустимою та порушує міжнародне право.

Чи зможе Україна стати членом НАТО в умовах окупації Росією частини територій

Павел заявив, що очікує досягнення домовленностей між Україною та Росією щодо припинення розв’язаної Кремлем злочинної війни у найближчі роки.

Така угода закріпить за країною-агресоркою окупацію частини українських територій, однак без визнання західними державами російського суверенітету над ними.

Я не думаю, що повне відновлення контролю над всією територією є обов'язковою умовою. Якщо буде демаркація, навіть адміністративного кордону, то ми можемо розглядати цей адміністративний кордон як тимчасовий і прийняти Україну в НАТО на тій території, яку вона буде контролювати на той момент, - пояснює Павел.

Президент Чехії назвав варіант вступу України до НАТО
Петр Павел

Президент Чехії підкреслив, що Німеччина теж колись була розділена, однак попри це, Західна Німеччина була членом НАТО.

Тому я думаю, що є рішення як технічне, так і юридичне, щоб дозволити Україні приєднатися до НАТО, не втягуючи НАТО в конфлікт з Російською Федерацією, - зазначив Павел.

Яким Павел бачить ймовірне завершення війни і вступ України до НАТО

На його думку, це можливо після того, як Київ та Москва підуть на переговори, розуміючи, що війна не може продовжуватися.

Вагомий внесок у це мають зробити США, Китай та Євросоюз.

Якщо будуть якісь мирні переговори, то, швидше за все, мова буде йти про те, що Росія окупувала частину української території на тривалий час. З точки зору демократичних країн, які претендують на повагу до міжнародного права і Статуту ООН, ми повинні поважати домовленості між воюючими сторонами, але не приймемо зміну міжнародних кордонів на основі агресії, - наголосив Павел.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?