Президент Сербії публічно зрікся Путіна та заявив про рух в ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Президент Сербії публічно зрікся Путіна та заявив про рух в ЄС

Вучич
Джерело:  Радіо Свобода

Президент Сербії Александар Вучич стверджує, що вже давно розірвав усі тісні зв'язки з російським диктатором Володимиром Путіним. За його словами, це сталося після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році.

Головні тези:

  • Президент Сербії запевняє, що рішуче відмовився від будь-якої співпраці з Путіним.
  • Вучич підтримує інтеграцію Сербії в Європейський союз та активні взаємовідносини з Брюсселем.
  • Сербія та Україна посилюють військово-економічне співробітництво, що обумовлене подіями на міжнародній арені.

Лідер Сербії обрав для своєї країни новий шлях

Як зазначає Вучич, він не зустрічався та не розмовляв з нелегітимним президентом РФ щонайменше два з половиною роки після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україні.

Немає ніяких обох сторін. Ми на шляху до ЄС. Так, у нас традиційно дуже добрі зв'язки — і ми цього не приховуємо, і я цього не соромлюся — з Росією; так було завжди між сербами і росіянами.

Александар Вучич

Александар Вучич

Президент Сербії

Він також звернув увагу на те, що нещодавно провів "чудову" розмову з очільницею Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Фото: facebook.com/buducnostsrbijeavucic

За словами Вучича, ніхто в Європі не погоджується з ним в цьому питанні, але всі в Європі, мовляв, розуміють його позицію.

Політик також наголосив, що Сербія реалізувала свій порядок денний зростання і реформ "краще, ніж будь-хто інший".

Що відомо про останні рішення Сербії на міжнародній арені

Команда Вучича активно намагається налагодити тісні зв'язки з командою Дональда Трампа, проте водночас хоче дотримуватися середнього курсу в багатополярному світі.

Ба більше, лідер Сербії розвиває відносини з Китаєм, а також підтримує діалог з офіційною Москвою, хоча й переважно через посередників і тримаючи президента РФ Володимира Путіна на відстані.

Згідно з даними британських журналістів, країна також непомітно нарощує продажі боєприпасів на Захід, які врешті-решт йдуть на оборону України.

Що важливо розуміти, з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році обсяг експорту боєприпасів із Сербії в Україну через треті сторони становив близько 800 мільйонів євро.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?