Путіна запросили до Мексики на інавгурацію нового президента
Категорія
Світ
Дата публікації

Путіна запросили до Мексики на інавгурацію нового президента

Путіна запросили до Мексики на інавгурацію нового президента
Джерело:  Reuters

Мексика запросила російського диктатора Володимира Путіна на інавгурацію новообраного президента Клаудії Шейнбаум. Вона відбудеться 1 жовтня.

Головні тези:

  • Президент Мексики Клаудія Шейнбаум запрошує Володимира Путіна на свою інавгурацію, яка відбудеться 1 жовтня.
  • Мексика, як підписант Римського статуту, видала ордер на арешт Путіна у зв'язку з обвинуваченням у воєнних злочинах, пов'язаних з викраденням дітей з України.
  • Інша високопоставлена особа може представляти Путіна на інавгурації Клаудії Шейнбаум в Мексиці.
  • Ордер на арешт також був виданий для дитячої омбудсменки Росії Марії Львової-Бєлової в контексті воєнних злочинів.

Що відомо про запрошення Путіна до Мексики

Як повідомив представник посольства Мексики, запрошення Росії взяти участь в інавгурації президента Шейнбаум було направлено президенту Путіну.

Він вирішить, чи братиме участь у церемонії сам, чи призначить іншу високопоставлену особу для цього від свого імені, — зазначив представник посольства.

Міністерство закордонних справ Мексики пізніше повідомило, що уряд надіслав дипломатичні ноти всім країнам, з якими він мав відносини, а також міжнародним організаціям, членом яких вона є, із запрошенням на інавгурацію Шейнбаум.

Що відомо про арешт Путіна

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт Путіна, звинувативши його у воєнному злочині — у незаконному викраденні сотень дітей з України після того, як РФ почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Виходячи з цього Мексика, як підписант Римського статуту, має заарештувати Путіна після прибуття на територію країни.

Окрім того, було видано ордер на арешт так званої дитячої омбудсмена Росії Марії Львової-Бєлової.

Є підстави вважати, що пан Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини, за вчинення діянь безпосередньо, разом з іншими особами та/або через інших осіб… і за нездатність належним чином контролювати цивільних і військових підлеглих, які вчинили ці діяння, — йшлося в заяві МКС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?