Рада продовжила воєнний стан та мобілізацію в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада продовжила воєнний стан та мобілізацію в Україні

ЗСУ

Верховна Рада затвердив указ президента Володимира Зеленського про продовження дії воєнного стану в Україні.

Воєнний стан і мобілізацію в Україні продовжили

Верховна Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні щонайменше до 13 травня 2024 року.

Таким чином, сьогодні парламентарі прийняли законопроєкт №10456 про продовження воєнного стану, а також №10457 про продовження строку проведення загальної мобілізації. Їх напередодні вніс до Ради президент Володимир Зеленський.

Дію цього особливого режиму продовжили вже вдесяте з початку повномасштабної війни.

Зокрема, рішення про продовження дії воєнного стану підтримали 335 парламентарів. За продовження мобілізації проголосували 323 нардепи.

Далі — підписання за президентом Володимиром Зеленським.

Що відомо про новий законопроєкт про мобілізацію

Наразі українська влада працює над змінами в мобілізації. Після відкликання через низку зауважень першого законопроєкту, в Раду уряд вніс оновлений проєкт, який містить деякі зміни:

  1. у документі чітко окреслені методи впливу на громадян, які не виконують обов'язки з мобілізаційної підготовки та мобілізації. Йдеться про блокування банківських рахунків та притягнення громадян до суду.

  2. Українці почнуть отримувати повісти через електронний кабінет.

  3. в Україні можуть скасувати строкову службу. Замість неї буде базовий військовий вишкіл. До того ж після мобілізації протягом двох — трьох місяців буде також обов'язковий військовий вишкіл.

  4. окрім того, у документі є пропозиція щодо зменшення призовного віку для громадян від 27 до 25 років. Тепер військовозобов'язаними чоловіки будуть ставати із 25 років, а від 18 до 25 вважатимуться призовниками.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?