РФ та Судан планують підписання договору про обмін зброєю — експерти
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ та Судан планують підписання договору про обмін зброєю — експерти

Судан
Джерело:  ISW

Росія може підписати угоду зі збройними силами Судану про обмін зброєю для російського логістичного хабу в Порт-Судані на Червоному морі.

Що відомо про союз РФ та Судану

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Там нагадали, що помічник головнокомандувача ЗСС Ясір Аль-Атта заявив 25 травня, що делегація військових найближчим часом вирушить до Росії, щоб укласти угоду про обмін "життєво важливого озброєння і боєприпасів" для російського логістичного центру у Порт-Судані.

Аль-Атта описав запланований російський центр як "не зовсім військову базу".

У Росії також стверджували, що військові Судану змогли повернути собі кілька районів Хартума завдяки поставкам іранських безпілотників.

Заступник міністра закордонних справ Росії і спеціальний представник президента РФ в Африці й на Близькому Сході Михайло Богданов зустрівся з главою СВС Абдель Фаттахом аль-Бурханом і кількома іншими суданськими офіційними особами під час дводенного візиту до Судану 28 і 29 квітня.

ISW раніше оцінював, що Росія, можливо, змінить сторону підтримки у громадянській війні в Судані, щоб підтримати збройні сили Судану і створити свою військово-морську базу в Червоному морі.

Аналітики вважають, що російська підтримка суданських збройних сил принесла б велику користь Ірану, оскільки вона зблизила б російську й іранську політику, а також стратегію в регіоні.

Судан прагне отримати російську зброю

Військова делегація Судану протягом кількох тижнів здійснить візит до РФ, аби домовитись про надання російської зброї в обмін на дозвіл Москві створити на узбережжі Червоного моря військово-морську базу.

За словами помічника головнокомандувача Судану Ясіра Аль-Атта, його держава отримає "життєво важливу зброю та боєприпаси". Натомість запланований форпост РФ він назвав "не зовсім військовою базою".

Водночас Аль-Атта додав, співпраця з Москвою має на меті охоплювати не лише військову галузь, а й видобуток корисних копалин та золота і сільське господарство. Водночас він наголосив, що делегація міністрів також прибуде до РФ, щоб обговорити це й дійти до підписання будь-якої комплексної угоди.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?