РФ використовує TikTok для поширення брехні про Україну — BBC
Категорія
Україна
Дата публікації

РФ використовує TikTok для поширення брехні про Україну — BBC

TikTok
Джерело:  BBC

Кремлівська пропаганда активно поширює брехливі та цинічні відеоролики про злочинну війну проти України у соцмережі TikTok, використовучі тисячі фальшивих акаунтів. 

Що відомо про механізми поширення кремлівської пропаганди у TikTok

Серед поширюваної кремлівськими пропагандистами брехні інформація про нібито роскішні автівки та елітну нерухомість за кордоном у українських високопосадових осіб.

Зазначається, що поширювані кремлівською пропагандою відеоролики постійно збирають мільйони переглядів і мають на меті підірвати західну підтримку України.

Журналісти-розслідувачі видання виявили близько 800 фейкових акаунтів TikTok, які видають себе за реальних осіб з Німеччини, Франції, Польщі, Ізраїлю та України.

Зокрема, використовувались викрадені фото профілів, в тому числі фотографій таких знаменитостей, як Скарлетт Йоханссон, Емма Уотсон і Колін Фаррелл.

Використовуючи комбінацію пошуку по хештегам і власні рекомендації TikTok, BBC Verify змогла відстежити сотні подібних відеороликів, націлених на десятки українських чиновників.

У більшості виявлених акаунтів було представлено лише по одному подібному відео.

Тактика, за словами представників TikTok, є новою і спрямована на ухилення від виявлення і маніпулювання системою платформи для рекомендації відео користувачам.

Очевидно, ці зусилля були скоординовані: іноді відео, випущені різними акаунтами в один і той же день, містили однакові або дуже схожі сценарії.

Що відомо про причетність Кремля до поширення пропаганди у TikTok

Крім того, в ході розслідування BBC Verify виявила непрямі докази, що вказують на можливе російське походження мережі.

Зазначається, що були помічені характерні для російськомовних користувачів помилки, включаючи низку фраз, які використовуються виключно у російській мові.

Крім того, багато відеороликів містили посилання на веб-сайт, який раніше в компанії Meta позначили як частину пов'язаної з Росією мережі, що видавала себе за офіційні західні новинні сайти.

Багато відео, проаналізовані BBC Verify, були націлені на екс-міністра оборони України Олексія Резнікова, президента України Володимира Зеленського та інших українських чиновників, зображуючи їх одержимими грошима і не піклуються ні про простих українців, ні про військові дії. Вони уникали прямих звинувачень у правопорушеннях, але мали на увазі, що політики купували розкішну нерухомість або товари під час війни - твердження, які при перевірці завжди виявлялися помилковими, - зазначають журналісти видання.

Коли ВВС повідомило про свої висновки TikTok, там заявили про початок власного розслідування, в ході якого виявили фейкові відео на дво додаткових мовах — італійській та англійській.

У той же час, через кілька тижнів після цього журналістам BBC додаток рекомендував ще десятки відео, які, очевидно є частиною тієї ж мережі. При цьому деякі з них були опубліковані зовсім недавно, в кінці листопада.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?