РФ вивела свої війська з Нагірного Карабаху — Міноборони Азербайджану
Категорія
Світ
Дата публікації

РФ вивела свої війська з Нагірного Карабаху — Міноборони Азербайджану

рф

З території колишньої невизнаної республіки Нагірний Карабах, яку Азербайджан повернув під свій контроль, остаточно вийшли так звані російські «миротворці».

Головні тези:

 

  • Премʼєр-міністр Вірменії критикував “російську миротворчу місію”, стверджуючи, що вона не виконує свої обов'язки.
  • Після війни 1991—1993 років Нагірний Карабах став об'єктом спору між Вірменією та Азербайджаном через релігійні та історичні розділи.
  • Угода про покращення Росією включала розгортання “миротворчого контингенту” на п'ять років, який остаточно покинув територію у 2024 році.
  • Після виходу російських військ історичний Карабах повернувся під контроль Азербайджану, завершуючи невизначений стан території.

В Азербайджані заявили, що російські «миротворці» вийшли з Карабаху

За даними Міноборони, особовий склад, озброєння і техніка російської миротворчої місії повністю покинули територію Азербайджану.

Що цьому передувало

Російські «миротворці» перебували на території невизнаного Карабаху з 10 листопада 2020 року.

Згідно з умовами угоди між Вірменією, Росією та Азербайджаном про припинення Другої Карабаської війни, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі та уздовж Лачинського коридору розгортався «миротворчий контингент» Росії в кількості майже 2 тисячі військових з бронетехнікою на пʼять років. Під час місії загинули сім російських військових.

Вихід російських «миротворців» розпочався в середині квітня 2024 року — тоді вони покинули територію храму Худаванг у Кельбаджарському районі та вийшли з бази в Ходжали.

Премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян неодноразово заявляв, що російська миротворча місія не виконує своїх зобовʼязань у Нагірному Карабасі. У Росії відповідали, що «миротворці ефективно виконують свої завдання і є гарантом стабільності в регіоні».

Християнська Вірменія і мусульманський Азербайджан сперечаються за Нагірний Карабах понад століття. Кожна з країн вважає район своєю історичною територією, у кожної свої аргументи й трактування історії. Після війни 1991—1993 років і підписаної мирної угоди Нагірний Карабах став невизнаною республікою, яку де-факто контролювала Вірменія, а де-юре вона була частиною Азербайджану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?