РФ засудила до 20 років українського військовополоненого за спробу висадки в Криму
Категорія
Україна
Дата публікації

РФ засудила до 20 років українського військовополоненого за спробу висадки в Криму

РФ засудила до 20 років українського військовополоненого за спробу висадки в Криму
Джерело:  online.ua

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив українського військовослужбовця до 20 років ув'язнення за спробу висадки на узбережжя окупованого Росією Криму.

Головні тези:

  • Українського військовослужбовця засуджено до 20 років ув'язнення в Росії за спробу висадки на узбережжя окупованого РФ Криму.
  • Звинувачення включають напади на російських військових, незаконний перетин кордону та терористичну діяльність.
  • Російський суд твердить, що засуджений є учасником спецпідрозділу ГУР Міністерства оборони України.
  • Спецоперація ГУР у Криму проведена бойовиками під назвою “Артана”, що спричинила значні втрати російським військам.

В Росії засудили до 20 років українського військового Олександра Любаса

Як зазначає росЗМІ, йдеться про Олександра Любаса. Росіяни звинуватили його не тільки у спробі висадки на окупованому Кримському узбережжі, але й у нападі на російських військових.

Російське інформаційне агентство називає засудженого "учасником спецпідрозділу" Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України.

Окупанти також звинуватили його у "незаконному перетині кордону", "зберіганні та контрабанді зброї", "терористичному акті" та "підготовці до терористичної діяльності".

Згідно з повідомленнями, Олександра Любаса затримали минулої осені під час перестрілки між співробітниками ФСБ Росії та українськими військовими.

За версією росіян, він потрапив у полон після падіння у воду під час маневру на гідроциклі. Російський суд заявляє, що Любас нібито зізнався у належності до ГУР та повідомив про висадку групи з 16 диверсантів з Одеської області, що сталася торік.

Російські пропагандистські медіа та Telegram-канали спочатку заявляли, що затриманий був підполковником 93-ї механізованої бригади ЗСУ, але пізніше стало відомо, що в полон потрапив уродженець Волинської області Олександр Любас.

Що відомо про спецоперацію ГУР 4 жовтня 2023 року у Криму

4 жовтня Міноборони РФ заявила, що вночі українські розвідники на катері та гідроциклах "намагалися висадитися в районі мису Тарханкут", що знаходиться в окупованому Криму.

Як повідомляли в ГУР, бійці "Артана" проводили висадку на західному узбережжі Криму, а також на Тендрівській та Кінбурнській косах. Спецпризначенці вступили в запеклий бій з російськими військовими, завдавши ворогу значних втрат

12 жовтня начальник ГУР МО України Кирило Буданов підтвердив, що операція дійсно відбулася. Він повідомив, що одного пораненого українського солдата росіянам дійсно вдалося взяти у полон.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?