Росія проти НАТО. Які шанси на перемогу Альянсу без США
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія проти НАТО. Які шанси на перемогу Альянсу без США

НАТО
Джерело:  UK Defence Journal

Останні президентські дебати у США підтвердили той факт, що республіканець Дональд Трамп, цілком можливо, повернеться у Білий дім. Як відомо, він неодноразово заявляв, що США не будуть захищати інших членів НАТО, якщо РФ розпочне проти них війну.

Головні тези:

  • Сили НАТО із 1,5 мільйоном активних військовослужбовців та передовими технологіями мають перевагу над російською армією.
  • У разі відмови США виконувати свої зобов'язання по 5 статті, НАТО стикнеться з серйозними проблемами у сфері розвідки та оборони.
  • Європа повинна посилити свій військовий потенціал для забезпечення незалежності від американської підтримки.

У армії РФ занадто багато проблем

Своєю думкою з цього приводу поділився військовий експерт Джордж Еллісон.

Він звертає увагу на те, що країна-агресорка, попри свій солідний арсенал до 13 000 танків і понад тисячу винищувачів, продемонструвала серйозні недоліки після її повномасштабного вторгнення в Україну.

Насамперед йдеться про проблеми з логістикою та значні втрати техніки.

Якщо Росія не змогла перемогти Україну, її шанси проти значно більших і передових сил НАТО — навіть без США — здаються мізерними, — пояснює експерт.

Що важливо розуміти, сили НАТО сягають 1,5 мільйона (без США — ред.) активних військовослужбовців у порівнянні з 1 мільйоном у Росії.

Джордж Еллісон також звертає увагу на те, що головна сила блоку все ж полягає в його передових технологіях і в тому, наскільки добре його сили працюють разом.

Проти літаків нового покоління, високоточних боєприпасів та надсучасних РЕБ — у РФ просто немає шансів.

Альянс має можливість проводити високоефективні операції на величезних відстанях.

Чи може НАТО впоратися з Росією без США

На його переконання, попри усі згадані переваги, в Альянсу виникнуть серйозні проблеми, якщо Штати раптом відмовляться виконувати 5 статтю.

НАТО значною мірою покладається на США, зокрема, щодо таких ключових можливостей, як оперативна розвідка, дозаправка у повітрі, протиракетна оборона тощо. Крім того, ефективне переміщення танків і військ по Європі все ще буде великою проблемою, — зазначає Джордж Еллісон.

На його переконання, Європа повинна посилити свій військовий потенціал та почати вливати кошти в ті сфери, які зараз підтримуються США.

За словами експерта, флот танків, літаків і кораблів мало що означає, “якщо всі знають, що ви не наважуєтесь їх використовувати".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?