Росія видала ордер на арешт прем'єр-міністерки Естонії Каї Каллас
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія видала ордер на арешт прем'єр-міністерки Естонії Каї Каллас

Кая Каллас

Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило у розшук прем'єр-міністерку Естонії Каю Каллас та міністра культури Литви Симонаса Кайріса. Усе через знесення радянських пам'ятників.

Росія видала ордер на арешт прем'єр-міністерки Естонії Каї Каллас

Раніше глава Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін вимагав у підлеглих перевірити дії влади Естонії у зв'язку зі знесенням пам'ятника у вигляді танка Т-34 в естонському місті Нарва поблизу кордону з Росією.

У базі не зазначено, за якою статтею розшукують Кайріса та Каллас. Але приводом стало знесення радянських пам'яток у республіках.

Крім Каллас і Кайріса, в базі розшуку опинилися понад сотня посадовців і політиків зі Східної Європи, проти яких порушили кримінальні справи після знесення радянських пам'яток у їхніх країнах. Серед них — 59 депутатів Сейму Латвії та 15 муніципальних депутатів з Риги, які ухвалювали рішення про знесення пам'ятників радянським солдатам.

Також у базі розшуку — депутати міських рад Клайпеди та Вільнюса в Литві, Луцька та Рівного в Україні, мер польського міста Валбжих тощо.

Допомога Естонії Україні

З перших днів повномасштабної війни Естонія засудила Росію, надала Україні військову та фінансову допомогу, а також прийняла тисячі біженців. Президент та прем'єр Естонії одними з перших відвідали Україну навесні минулого року.

Раніше уряд Естонії схвалив новий пакет військової допомоги для України, який включає боєприпаси 155-мм калібру.

Також прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала ЄС пришвидшити виробництво снарядів для України, щоб передати обіцяний мільйон артилерійських боєприпасів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?