Росія використала ШІ в пропагандистських кампаніях проти України
Категорія
Україна
Дата публікації

Росія використала ШІ в пропагандистських кампаніях проти України

ші
Джерело:  online.ua

Лабораторія досліджень штучного інтелекту OpenAI викрила й ліквідувала облікові записи, які були пов’язані з операціями таємного впливу РФ з використанням її технологій ШІ.

Як РФ використовувала ШІ для антиукраїнської пропаганди

Як зазначається у звіті OpenAI, для кампаній впливу використовувалася технологія OpenAI, за допомогою якої створювали публікації у соціальних мережах, перекладали та редагували статті, писали заголовки та налагоджували комп’ютерні програми.

Кампанію впливу з Росії OpenAI назвала Bad Grammar. Вона діяла переважно в Telegram і була спрямована на Україну, Молдову, країни Балтії та Сполучені Штати.

Люди, які стоять за Bad Grammar, використовували моделі ШІ OpenAI для створення коду для запуску бота Telegram і створення коротких політичних коментарів російською та англійською мовами, які потім публікувалися в Telegram. Усі вони були безграмотними, тому кампанію і назвали Bad Grammar (у перекладі «Погана граматика»).

Ще одна операція впливу з Росії називається Doppelganger. Її учасники використовували ШІ для створення:

  • антиукраїнських коментарів англійською, французькою, німецькою, італійською та польською мовами, які публікували на X і 9GAG;

  • перекладу та редагування статей англійською та французькою мовами;

  • перетворення антиукраїнських новинних статей на дописи у Facebook.

OpenAI запевняє, що жодна з цих кампаній впливу не досягла значних результатів завдяки використанню штучного інтелекту.

Російська спецоперація "Майдан-3" проти України наближається до кульмінації

Комітет з питань розвідки при Президентові України офіційно попереджає про те, що спецоперація “Майдан — 3”, яку РФ проводить проти нашої країни, досягне власної кульмінації у березні-травні 2024-го року.

Команда диктатора Володимира Путіна має намір:

  • поставити під сумнів легітимність прийнятих в Україні після 20 травня владних рішень,

  • поширити панічні настрої, зневіру,

  • штучно протиставити цивільних та військових,

  • посварити нас з нашими союзниками,

  • розповсюдити в суспільстві усілякі «теорії змови».

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що має списки осіб, яких Росія може залучити до поширення своїх наративів і впливу на суспільно-політичну ситуацію в Україні. 

Нагадаємо, що про ворожу спецоперацію команда online.ua писала ще 13 листопада в ексклюзивному матеріалі “Паніка, зневіра, стравлювання, замахи. Росія почала нову інформаційну атаку «Майдан-3» на Україну”.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?