Росіянам складно ремонтувати свої НПЗ через санкції США — Reuters
Категорія
Економіка
Дата публікації

Росіянам складно ремонтувати свої НПЗ через санкції США — Reuters

НПЗ
Джерело:  Reuters

Усі російські нафтові заводи використовують західні технології і програмні забезпечення. Після санкцій США, вони стикаються з труднощами у ремонті.

У РФ не можуть поремонтувати НПЗ

Reuters з посиланням на джерела в галузі пише, що американські санкції та атаки дронів ускладнили росіянам спроби відремонтувати свої НПЗ.

Наприклад, інженери четвертого за величиною у РФ НПЗ NORSI компанії Лукойл у Нижньому Новгороді 4 січня виявили, що на заводі зламалася турбіна. Єдиною компанією, що могла її відремонтувати є американська нафтова інженерна компанія UOP.

Вона вийшла з РФ, після того як та вторглася до РФ у 2022 році.

Вони (інженери) кидалися в пошуках запчастин і нічого не могли знайти. Тоді весь підрозділ просто зупинився, — цитує Reuters анонімне джерело, близьке до «Лукойлу».

Зламана установка для каталітичного крекінгу, яка використовується для перетворення важких вуглеводнів на бензин — була знята з виробництва з січня, і невідомо, коли її можна буде відремонтувати, оскільки в РФ немає у цьому досвіду.

У результаті НПЗ NORSI скоротив виробництво бензину на 40%, стверджують два джерела.

Атаки дронів посилюють труднощі для російських НПЗ

Українські безпілотники цього року вразили щонайменше десяток російських НПЗ. За підрахунками Reuters, атаки змусили російські нафтопереробні заводи закрити близько 14% потужностей у першому кварталі.

Якщо потік безпілотників продовжуватиметься такими темпами, а російська протиповітряна оборона не покращуватиметься, то Україна зможе скоротити російські переробні заводи швидше, ніж російські фірми зможуть їх відремонтувати, — вважає Сергій Вакуленко, експерт з російської енергетики.

Тим часом російська влада заявляє, що дефіциту бензину в країні немає, а всі НПЗ відремонтують до червня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?