Росія не пускає рейси з Європи в обхід Білорусі
Категорія
Світ
Дата публікації

Росія не пускає рейси з Європи в обхід Білорусі

Росія не пускає рейси з Європи в обхід Білорусі
Джерело:  online.ua

Росія почала блокувати рейси з Європи, які лятят в Москву в обхід Білорусі. 27 травня скасували польоти в Росію вже дві авіакомпанії Air France і Austrian Airlines.

Джерело: Інтерфакс

Рейс Air France з Парижа мав приземлитися в аеропорту Шереметьєво о 14:45 за московським часом. Рейс Austrian Airlines з Відня мав прибути в Домодєдово о 13:45 за київським часом. Але їх раптово скасували, тому що авіакомпанії не отримала від Росії дозволу на маршрут в обхід Білорусі.

У Austrian Airlines пояснили, що авіакомпанія призупинила польоти над повітряним простором Білорусі на підставі рекомендації Агентства авіаційної безпеки ЄС (EASA) і тепер з кожної приймаючої рейси стороною повинна погоджувати новий маршрут польоту. Але російська сторона не дала дозволу на політ в обхід Білорусі, тому рейс з Відня до Москви довелося скасувати. На 28 травня в розкладі є такий же рейс, але поки дозвіл на нього від Росії австрійська компанія не отримала.

У Air France також пояснюють скасування рейсу з відсутністю дозволу від Росії, оскільки зміна маршруту через Білорусь вимагає отримання нового дозволу на захід у повітряний простір Росії від російської влади. Пасажирам поки запропонували перенести поїздку в Москву або оформити повернення грошей за квиток на рейси в РФ.

Заборона польотів над Білоруссю

Після примусової посадки в Мінську літака Ryanair під приводом мінування і арешту опозиційного журналіста Романа Протасевича, який був на його борту, європейські країни закрили свій повітряний простір для білоруської авіакомпанії Бєлавіа, а своїм перевізникам заборонили літати над Білоруссю.

Заборонили авіасполучення з Білоруссю зокрема, Франція і Велика Британія, Швеція, Чехія, Фінляндія, Латвія, Литва та Україна.

Коротко про захоплення літака і затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко, причому лайнер розгорнули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів за допомогою військового винищувача.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Світові лідери шоковані захопленням пасажирського літака Ryanair режимом Лукашенка — і вже вводять жорсткі санкції проти диктатора. Зокрема, прийнято рішення про заборону польотів над територією країн ЄС для білоруських літаків.

  • Україна також заблокувала авіасполучення з Білоруссю.

  • 26 травня в Лісабоні відбудеться зустріч глав МЗС країн ЄС, на якій будуть затверджені персональні санкції проти Лукашенка і його режиму.

  • Лукашенко вже погрожує Європі новою світовою війною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?