Румунія планує спільно з Україною виробляти ракети "Нептун"
Категорія
Україна
Дата публікації

Румунія планує спільно з Україною виробляти ракети "Нептун"

Пуск ракет "Нептун"
Джерело:  online.ua

Румунія планує спільне з Україною виробництво протикорабельних ракет Р-360 "Нептун", розроблених українськими спеціалістами. 

Головні тези:

  • Україна та Румунія планують спільне виробництво ракети “Нептун”, створеної українськими спеціалістами для ураження кораблів із дальністю до 400 км.
  • Ця співпраця розрахована на контроль акваторії Чорного моря та має стратегічне значення у післявоєнному періоді.
  • Ракета “Нептун” вже надійшла на озброєння ЗСУ і відома своєю ефективністю у нанесенні ударів по ворожих кораблях.
  • Ця українська ракета має вдосконалений двигун та системи наведення, що робить її конкурентоспроможною на міжнародному ринку зброї.
  • Плани співпраці з Румунією дають Україні можливість піднятися на новий рівень у військово-технічній сфері та посілити свою позицію у регіоні.

Що відомо про плани Румунії щодо спільного виробництва ракет "Нептун" з Україною

Румунія хоче, щоб Україна була її союзником для контролю акваторії Чорного моря зі своєї території. Плани румунсько-українського військово-промислового партнерства розраховані на післявоєнний період, попри те, що ні в Києві, ні в НАТО немає повної впевненості в здатності України протистояти нинішньому конфлікту, - підкреслюється у матеріалі видання.

У матеріалі видання Army Recognition зазначається, що у порівнянні із ракетами французького виробництва  SCALP-EG, які випускаються літаками, українські “Нептуни” можуть запускатись наземними пусковими установками та вражати цілі як на землі, так і на морі із дальністю до 400 км.

Румунія планує спільне з Україною виробництво ракет “Нептун”
Українські ракети “Вільха” та “Нептун”

Ця здатність надає їм стратегічну роль у конфлікті. Ці ракети використовуються з початку конфлікту, зокрема, для знищення російського крейсера "Москва" у 2022 році. Потенційно вони можуть скласти конкуренцію американським ПТРК ATACMS - єдиній зброї зі схожою дальністю дії, яку використовує Київ, - зазначають автори матеріалу.

Що відомо про українську ракету “Нептун”

Р-360 "Нептун" є українською розробкою дозвукової крилатої ракети, яку випускає конструкторське бюро "Луч".

Вперше ці ракети були представлені на міжнародній виставці "Зброя та безпека" у Києві в 2015 році.

У 2021 році “Нептуни” надійшли на озброєння ЗСУ.

Вага ракети складає 870 кг, довжина - 5,05 м.

Ці ракети призначені для ураження кораблів водотоннажністю до 9 тис тонн.

Вона має дальність дії понад 200 кілометрів і може вражати морські та наземні цілі у варіанті наземного базування. Ракета оснащена турбовентиляторним двигуном "Мотор Січ" MS400 та вдосконаленими системами наведення та радіоелектронними системами у порівнянні з її радянським попередником Х-35, - додають автори матеріалу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?