Саміт миру. Зеленський оголосив про приєднання 6 країн за тиждень
Категорія
Україна
Дата публікації

Саміт миру. Зеленський оголосив про приєднання 6 країн за тиждень

Володимир Зеленський
зеленський

За словами президента України Володимира Зеленського, перший Саміт миру показав, що відновити всі аспекти безпеки та справжній мир можливо.

Головні тези:

 

 

  • Участь 92 країн та 8 світових організацій на Саміті миру обговорювала питання ядерної та продовольчої безпеки, звільнення полонених та дітей.
  • Підсумкову декларацію підписали 78 країн,  в якій йдеться про звинувачення Росії у людських стражданнях та заклик до поваги територіальної цілісності України.
  • Ірак та Йорданія відкликали свої підписи, але приєдналися нові країни. Уряд Швейцарії перевіряє інформацію щодо підпису Руанди.

За тиждень до Саміту миру приєдналися шість учасників

Президент Володимир Зеленський поінформував, що за минулий тиждень до комюніке Глобального саміту миру, який відбувся у Швейцарії 15-16 червня, приєдналися ще шість учасників.

Для нас важливо, щоб кожна частина світу, кожна країна й кожен лідер, які поважають міжнародне право, могли проявити себе у наближенні миру та відновленні повної дієвості цілей і принципів Статуту ООН.

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський

Президент України

Перший Саміт миру показав, що відновити всі аспекти безпеки та справжній мир можливо. Але для цього потрібна єдність світу. Працюємо заради такої єдності, — додав Володимир Зеленський.

Що відомо про Саміт миру

15-16 червня у Бюргенштоку у Швейцарії відбувся перший Глобальний саміт миру за ініціативи України. Участь у ньому взяли делегації з 92 країн та 8 світових організацій.

Мета саміту — на найвищому рівні узгодити три з десяти пунктів української "формули миру" — щодо ядерної і продовольчої безпеки та звільнення українських полонених і депортованих, зокрема, й дітей. Росія на перший Саміт миру не запрошена.

Підсумкову декларацію Саміту миру підписали 78 країн і 4 організації. Комюніке не підтримали Індія, Бразилія, Саудівська, Таїланд та інші держави. Однак підписати документ можуть країни й після завершення саміту.

Удень 16 червня Офіс президента оприлюднив спільне комюніке про основи миру, в якому Росію звинувачують у масштабних людських стражданнях та закликають поважати територіальну цілісність України. Водночас у документі зазначається, що досягнення миру вимагає діалогу між усіма сторонами конфлікту.

Уряд Швейцарії опублікував список країн, які підтримують спільне комюніке: там було 78 країн, а не 80, як про це повідомлялося раніше — дві країни відкликали свої підписи. В Офісі президента заявили, що інформація про те, що Ірак та Йорданія відкликали свої підписи під комюніке на Глобальному саміті миру, перевіряється.

Згодом зі списку підписантів комюніке за підсумками Саміту світу у Швейцарії слідом за Іраком та Йорданією зникла Руанда, проте приєдналися Замбія, Антигуа і Барбуда, а також Барбадос і Республіка Маршаллові Острови.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?