Щит Схід. У Польщі будують масштабні фортифікації на кордоні з Росією та Білоруссю
Категорія
Світ
Дата публікації

Щит Схід. У Польщі будують масштабні фортифікації на кордоні з Росією та Білоруссю

Кордон
Джерело:  Укрінформ

У Польщі оголосили про початок реалізації проєкту «Щит Схід» ―  системи укріплень, фортифікаційних загороджень, передових баз та логістичних вузлів на кордоні з Росією та Білоруссю.

Головні тези:

  • Проєкт «Щит Схід» містить будівництво укріплень на кордоні Польщі з Росією та Білоруссю.
  • Ініціатива спільна з балтійськими країнами та залучає до співпраці США, Велику Британію та Фінляндію.
  • Будівництво фортифікаційних елементів «Щит Схід» розпочнеться вже у 2024 році.
  • Мета проєкту полягає у відлякуванні потенційного противника та забезпеченні безпеки кордонів.
  • Польща планує завершити будівництво оборонних фортифікацій у межах програми «Щит Схід» до 2028 року.

Польща починає будувати “Щит Схід”

Про це під час відвідання військового полігону Ожиш у Вармінсько-Мазурському воєводстві, поблизу кордону з РФ, заявили глава польського уряду Дональд Туск і віцепрем'єр, міністр національної оборони РП Владислав Косіняк-Камиш.

Проєкт «Щит Схід» розпочинається. Це є спільна ініціатива Польщі з балтійськими країнами.

Дональд Туск

Дональд Туск

Прем’єр-міністр Польщі

Польський прем'єр висловив задоволення з приводу того, що при створенні «Щита Схід» з поляками та країнами Балтії співпрацюватимуть США, Велика Британія, Фінляндія.

Туск підкреслив, що значна частина інфраструктури матиме цивільний характер.

На все це будуть не тільки національні, але й європейські кошти. Я говоритиму про це у Брюсселі найближчими днями та тижнями.

Він зазначив: усе, що буде створено в межах цього проєкту, матиме характер відлякування противника, щоб не було війни.

Віцепрем'єр, міністр національної оборони РП Владислав Косіняк-Камиш зазначив, що на створення оборонної інфраструктури вздовж кордону з РФ та РБ упродовж 2024-2028 років буде спрямовано щонайменше 10 млрд злотих (понад 2,5 млрд дол).

Це набагато більше, ніж інвестують країни Балтії чи будь-яка інша країна нашого регіону.

Він підкреслив, що метою «щита» є, зокрема, «перешкоджання пересуванню ворожих військ із одночасним сприянням пересуванню польських військ».

Міністр повідомив, що «Щит Схід» складатиметься зокрема з інфраструктури, фортифікацій, системи безпілотників і боротьби з безпілотниками, системи спостереження на всіх рівнях.

За планом будівництво фортифікаційних елементів мало розпочатися у 2025 році, але буде змога це зробити вже у 2024 році.

За його словами, у перші місяці на визначених відрізках східного кордону Польщі буде створено фортифікації та склади для озброєння.

Польща запланувала будівництво оборонних фортифікацій

Варшава до 2028 року в межах масштабної програми “Щит Схід” збудує на кордоні з Росією і Білоруссю 700 км укріплення, системи викриття й оповіщення, передові бази, логістичні вузли й системи протидії безпілотникам тощо.

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, а також встановила сучасну систему електронного моніторингу.

Це було відповіддю на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією так званого міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та балтійськими країнами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?