Що буде з Росією після смерті Путіна — прогноз історика
Категорія
Світ
Дата публікації

Що буде з Росією після смерті Путіна — прогноз історика

путін
Джерело:  Hromadske

Сергій Плохій, доктор історичних наук, професор і директор Українського наукового інституту Гарвардського університету вважає, що після смерті Володимира Путіна ізольована Росія буде мати дуже складний період часу, де дезінтеграція може стати частиною цієї історії.

Головні тези:

  • Після смерті Путіна може наступити складний період для ізольованої Росії з можливістю дезінтеграції.
  • Зміни в країні можуть бути спрямовані на покращення відносин з Європою та відновлення зв'язків у глобальному ринку.
  • Президент України Зеленський називає Путина небезпечним, зауважуючи його неординарність та неспроможність зупинитися.
  • Стосунки між Росією та Україною у порівнянні з Першою світовою мають більше спільного з агресією гітлерівської Німеччини в Європі.
  • Після смерті тирана чи диктатора завжди наступає період вибору та боротьби за владу серед спадкоємців, зміни у політиці можуть бути суттєвими.

Що буде з Росією після смерті Путіна

Може стати, а може й не стати. Але війна — це криза, і явно, що ця війна не може продовжуватися після путіна, бо вона не в інтересах багатьох, зокрема й російського бізнесу. Будуть зміни, будуть якісь тектонічні потрясіння. І з цього погляду можуть відійти такі країни чи такі частини росії, як-от Чечня, які де-факто вже функціонують майже як незалежні, Росія є данником Кадирова, а не навпаки, — сказав він.

Історик вірить, що ця війна є у великому масштабі абсолютно невигідна для Росії, вона завдає багато шкоди російському бізнесу, російському представництву у світі.

Я не вірю в те, що це покоління росіян буде віддавати перевагу, скажімо, відпустці в Пекіні над поїздкою до Парижа. Почнеться якийсь відкат і повернення до відбудовування мостів із Європою, бо на своїй вершині щодо освіти та іншого російська імперська й сучасна еліта орієнтувалися саме на Європу, — заявив Плохій.

За його словами, після смерті фактично тирана чи диктаторського типу лідера завжди виникає певний вибір і боротьба між його спадкоємцями.

І ні один із них не буде настільки сильним, щоб продовжувати політику, яка настільки шкідлива для самої Росії... Це погляд історика, ми не можемо зазирнути у завтра, ми можемо тільки робити припущення. Це сценарій, який має найбільш вірогідний вигляд із погляду історії росії останніх 100 років. Того, як там відбувалися зміни від Леніна до Сталіна — як після смерті Сталіна була конкуренція між спадкоємцями. Це нагода для тоталітарних режимів змінити курс, — додав він.

Думка Зеленського про Путіна

Російський диктатор Володимир Путін небезпечний тим, що він не є психічно хворим. Про це заявив президент України Володимир Зеленский в інтерв’ю The Guardian.

Коли я кажу, що він хворий… Він не божевільний, ви ж розумієте. Він небезпечний. І це набагато страшніше. Тобто він не зупиниться, — сказав Зеленський.

Український президент зауважив, що популярні на Заході порівняння російсько-української війни із Першою світовою є некоректними. На думку Зеленського, значно доречнішим буде порівняти російське вторгнення в Україну із агресією гітлерівської Німеччини в Європі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?