Швейцарія викрила брехню Лукашенко про мінування літака Ryanair
Категорія
Світ
Дата публікації

Швейцарія викрила брехню Лукашенко про мінування літака Ryanair

Швейцарія викрила брехню Лукашенко про мінування літака Ryanair
Джерело:  online.ua

Версія самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про надходження повідомлення про мінування літака Ryanair, який примусово посадили в Мінську, з Швейцарії виявилася брехнею. Офіційний Берн прокоментував заяву білоруського диктатора.

Джерело: повідомлення  Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії

У швейцарському відомстві уточнили, що не знали про загрозу вибуху на борту рейсу Ryanair, який слідував з Афін до Вільнюса. Там підкреслили, що ніяких повідомлень з цього приводу владі Білорусі не було.

"Швейцарська влада знала і не знає про загрозу вибуху бомби на рейсі Афіни-Вільнюс Ryanair. Відповідно, ніяких повідомлень Швейцарії білоруській владі не надходило", - викрили брехню Лукашенко в Федеральному департаменті закордонних справ Швейцарії.

Версія Лукашенка щодо мінування літака Ryanair

26 травня під час виступу в парламенті Лукашенко заявив, що повідомлення про мінування літака, який посадили в Мінську, нібито надійшло зі Швейцарії. До цього він запевняв, що дізнався про мінування лайнера від ХАМАСу - але ця версія провалилася після того, як в палестинському угрупованні офіційно заявили про непричетність до інциденту.

"Це обурливо і демонструє архаїчне мислення. Він не розуміє, що зараз ми живемо під час вільних ЗМІ, і існує міжнародна громадська думка, яка більше не сприймає подібні методи", - відповіли в ХАМАС на вигадки Лукашенко.

Лукашенко звинуватив Україну за інцидент з літаком Ryanair

Лукашенко також заявив, що літак Ryanair після повідомлення про закладену бомбу не захотіли прийняти ні Вільнюс, ні Варшава, ні Львів, ні Київ, які нібито теж знали про загрозу.

В Україні запевнили, що під час виконання транзитного рейсу авіакомпанії Ryanair з Афін до Вільнюса в повітряному просторі України повідомлень про нестандартну ситуацію на борту не було. Запитів на зміну плану польоту чи посадку також не надходило.

Коротко про захоплення літака і затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко, причому лайнер розгорнули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів за допомогою військового винищувача.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Світові лідери шоковані захопленням пасажирського літака Ryanair режимом Лукашенка — і вже вводять жорсткі санкції проти диктатора. Зокрема, прийнято рішення про заборону польотів над територією країн ЄС для білоруських літаків.

  • Україна також заблокувала авіасполучення з Білоруссю.

  • 26 травня в Лісабоні відбудеться зустріч глав МЗС країн ЄС, на якій будуть затверджені персональні санкції проти Лукашенка і його режиму.

  • Лукашенко вже погрожує Європі новою світовою війною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?