Сі Цзіньпін звинуватив США у провокуванні Китаю до нападу на Тайвань
Категорія
Політика
Дата публікації

Сі Цзіньпін звинуватив США у провокуванні Китаю до нападу на Тайвань

Сі Цзіньпін
Джерело:  The Financial Times

Лідер КНР Сі Цзіньпін заявив президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, що нібито США провокують та підштовхують Китай до нападу на Тайвань. 

Головні тези:

  • Сі Цзіньпін стверджує, що Сполучені Штати провокують Китай до нападу на Тайвань через допомогу Тайваню та намагання розпочати конфлікт
  • Заяви лідера КНР викликають реакцію експертів та висловлюють занепокоєння щодо можливих наслідків для Китаю
  • Існують припущення, що заяви Сі Цзіньпіна можуть бути спрямовані на залучення ЄС на свою сторону у конфлікті навколо Тайваню
  • Китайські колишні військові та науковці вважають, що передача зброї США Тайваню є провокацією, що може спровокувати конфлікт
  • Сі Цзіньпін переконаний, що конфлікт з США може загрожувати досягненням Китаю його стратегічних цілей до 2049 року

Китай звинувачує США у провокуванні до нападу на Тайвань

За інформацією журналістів видання із посиланням на співрозмовників, відповідна розмова між Сі Цзіньпіном і Урсулою фонд дер Ляєн мала місце у квітні 2023 року.

За словами лідера КНР у розмові із президенткою Єврокомісії, США нібито обманом намагаються змусити Китай здійснити напад на Тайвань.

За словами низки китайських колишніх військових та науковців, зокрема, Пекін вважає провокацією передачу США зброї Тайваню.

Звернення Сі до фон дер Ляєн є першим відомим випадком, коли він висуває подібні претензії іноземному лідеру.

Чого домагається Китай гучними звинуваченнями у бік США

Тоді він сказав також, що конфлікт із США знищить багато досягнень Китаю та підірве його мету досягти "великого омолодження" до 2049 року.

Якщо Сі щиро вірить, що США активно прагнуть до конфлікту з Китаєм через Тайвань, то занепокоєння, що Сі створив інформаційний вакуум або іншим чином отримує погану раду від підлеглих, тривожно є правдою, - підкреслює експерт з Китаю в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні Джуд Бланшетт.

За словами одного з китайських науковців, США активно допомагають військовим на Тайвані, оскільки знають, що оголошення незалежності буде перетином “червоної лінії” і спровокує напад з боку Китаю.

На думку Бланшетт, одним із можливих пояснень коментаря Сі було те, що деякі підлеглі намагалися відвернути його від більш агресивної політики.

Яким би не було пояснення коментарів Сі, очевидно, що середовище прийняття рішень — і інформація, що надходить у нього — спотворюється або заступниками Сі, або його власною автократичною поведінкою, - підкреслюють аналітики.

За словами експерта Німецького фонду Маршалла з Китаю Бонні Глейзер, заяви Сі Цзіньпіна можуть бути спробою залучити ЄС на свою сторону у конфлікті навколо Тайваню.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?