Синоптики прогнозують вплив циклону з ЄС на Україну
Категорія
Україна
Дата публікації

Синоптики прогнозують вплив циклону з ЄС на Україну

Злива

Синоптики Гідрометцентру попереджають, що циклон “Борис”, який вже викликав сильні зливи та призвів до повеней у Польщі, Румунії, Чехії та інших країн ЄС, вплине на погіршення погодних умов і в Україні.

Головні тези:

  • Циклон “Борис” з ЄС призведе до погіршення погоди в Україні, зокрема очікується зростання рівня води в річках західних областей.
  • У результаті повеней і негоди в ЄС загинули люди, а сотні мусять залишити свої домівки.
  • В Україні очікуються помірні дощі у західних областях та Криму, а також місцями значні дощі в Карпатах та Прикарпатті.
  • У Чехії без світла залишилися понад 200 тис. людей через катастрофічний стан внаслідок погоди.
  • Грозить переповнення водосховищ на Закарпатті та місцями до 1 м підйом рівня води у річках суббасейнів Прута та Сірету в Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

Я циклон, від якого потерпають країни Східної Європи, вплине на Україну

Зазначається. що в Україні також очікуються сильні зливи, що призведе до зростання рівня води в річках у західних регіонах України.

Зокрема, з понеділка та протягом 16-17 вересня на рiчках суббасейнiв Прута та Сiрету, переважно у Івано-Франківській і Чернівецькій областях, очікується підйом рівня води від 0,2 до 1 м.

В мiсцях проходження iнтенсивних злив буде вiдбуватися формування значного схилового i мiсцевого стоку, — підкреслили в Гідрометцентрі.

Між тим управління ДСНС на Івано-Франківщині оголосило в регіоні штормове попередження через різке погіршення погодних умов.

Країни Східної та Центральної Європи уже кілька днів страждають від негоди. Сильні повені зафіксовані у Польщі, Чехії, Словаччині та Румунії, а Австрію та Швейцарію замело снігом. У Румунії від повеней загинули щонайменше чотири людини, а в Польщі відомо про одного загиблого. Сотні людей мусіли покинути свої домівки.

Окрім цього поблизу Варшави зафіксували торнадо, яке викликало руйнування у низці населених пунктів.

У селищах Вержховина, Урбанове, Крушине та Божена-Воля пошкоджено будинки та транспортні засоби. Про постраждалих поки не повідомляли.

В Австрії внаслідок сильних злив та повеней повідомили про першу жертву, а в Чехії сотні тисяч людей залишилися без світла.

Повінь вже дісталася до Відня, там у районі Пенцінг з будинків евакуювали місцевих жителів.

Тим часом уся федеральна земля Нижня Австрія оголошена зоною лиха. Під час ліквідації наслідків повені там загинув рятувальник.

У Відні скасували численні заходи. Серед них — Вахауський марафон, фестиваль та концерт і футбольний матч. Також у багатьох районах країни перекрили дороги.

Згідно з розрахунками, місткість водосховища в Оттенштайні на річці Камп, притоці Дунаю, буде вичерпана до обіду неділі — прогнозується переповнення водосховища.

Зранку 15 вересня чеська енергетична компанія CEZ Distribution повідомила про катастрофічний стан в 11 районах на півночі країни. Там без світла залишилися понад 200 тис людей.

Також складна ситуація у Румунії та Польщі. Там теж повідомили про загиблих внаслідок повені.

Що відомо про погіршення погоди в Україні

У понеділок, 16 вересня, очікують у більшості західних, південних областей та в Криму хмарну з проясненнями погоду та помірні дощі.

Вночі в Карпатах, на Прикарпатті та Одещині місцями можливі  значні дощі. На решті території мінлива хмарність, без опадів. Вітер східний, 7-12 м/с, на Лівобережжі місцями пориви 15-20 м/с.

Температура вночі 14-19°, вдень 23-28°; у західних областях вночі 10-15°, вдень 19-24°, на Закарпатті та Прикарпатті 13-18°.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?