Скільки F-16 потрібно Україні для досягнення успіху — відповідь аналітиків
Категорія
Україна
Дата публікації

Скільки F-16 потрібно Україні для досягнення успіху — відповідь аналітиків

F-16 в Україні
Джерело:  ISW

За інформацією аналітиків з Інституту вивчення війни із посиланням на західні видання, партнери передали Україні перші 10 винищувачів F-16, однак для досягнення реального парітету у небі з авіацією злочинної армії РФ необхідно значно більше. 

Головні тези:

  • Україні передано перші 10 винищувачів F-16, але для досягнення реального парітету з авіацією РФ потрібно значно більше літаків.
  • Для посилення протиповітряної оборони потрібна більша кількість F-16 та постійні зусилля з націлювання на російські засоби в Україні та на окупованих Росією територіях.
  • Україні потрібно продовжувати зусилля  з отримання необхідної військової допомоги для ефективного використання винищувачів F-16.
  • Аналітики розкривають деталі озброєння F-16, яке включає цифрову станцію РЕБ та ракети для різних дистанцій ураження цілей.
  • Золотий колір ліхтаря кабіни F-16 містить золото для зменшення радіолокаційної помітності літака.

Скільки F-16 треба Україні для успішного та ефективного використання

Аналітики із посиланням на The Economist зазначають, що Україні було передано перші 10 з обіцяних 79 винищувачів F-16.

Очікується, що до кінця року їхня загальна кількість має зрости до 20 одиниць.

В ISW підкреслюють, що для реального посилення протиповітряної оборони Україні необхідна значно більша кількість цих літаків.

Україні також потрібно буде продовжувати зусилля з націлювання на російські засоби протиповітряної оборони в російському тилу та в окупованій Україні за допомогою наданої Заходом зброї далекого радіусу дії, щоб мати змогу використовувати винищувачі F-16, - підкреслюють аналітики.

Вони також звертають увагу на те, що кремлівська пропаганда намагається применшити потенціал та наслідки використання F-16 на передовій.

Зокрема, в Росії пропаганда прагне спричинити широке обговорення збиття цих літаків.

При цьому, як підкреслюють аналітики, це суперечить попереднім заявам про уявні червоні лінії, відповідно до яких поява F-16 в Україні викличе ще більшу ескалацію у відповідь з боку країни-агресорки.

Проте Росія неодноразово доводила, що залучення нібито "червоних ліній" є рефлекторною технікою контролю, яка має на меті змусити Захід утриматися від надання Україні додаткової військової допомоги. Політика Заходу та України неодноразово перетинала "червоні лінії", визначені Росією, багато разів з початку війни, не викликаючи суттєвої реакції Росії, що, як припускають коментарі російських мілблогерів, виявиться у випадку з відповіддю Росії на F-16, - наголошують в ISW.

Що відомо про отримані Україною перші F-16

Аналітики порталу Defense Express дізнались про комплектацію отриманих Україною винищувачів F-16.

Головною несподіванкою можливо вважати контейнер ECIPS/CJS від данської Terma та італійського Leonardo, який об'єднує у собі потужну цифрову станцію РЕБ, яка дозволяє ставити завади на РЛС літаків та зенітних ракетних комплексів, а також станцію фіксації загрози про ракетну атаку за рахунок, в тому числі, виявлення самих ракет, які наближаються. При цьому зберігається можливість підвіски до цього контейнера озброєння, тобто кріплення для зброї не втрачається і під ECIPS/CJS можливо підвісити озброєння. Сам контейнер є новою розробкою та станом на 2021 рік проходив випробування, - підкреслюють аналітики.

Вони зазначають, що за непідтвердженою інформацією, такі пілони встановлювались на F-16 на озброєнні армій Данії, Бельгії та Нідерландів, а також Норвегії.

Україні потрібна більша кількість F-16 для посилення ППО
F-16 в українському небі

З відео, яке напередодні оприлюднив президент Володимир Зеленський з українськими F-16, аналітики зазначають, що винищувачі озброєні двома типами ракет "повітря-повітря".

Зокрема, для знищення цілей на близьких дистанціях слугують ракети AIM-9, для ударів на середні та дальні відстані використовуватимуться ракети AIM-120.

Під крилами літаків розміщуються два стандартні додаткові паливні баки на 1 тис 564 літрів.

Крім того, під центральним пілоном розмістився ще один вид підвісного бака на 1 тис 135 літрів.

Також увагу може привернути незвичний золотий колір ліхтаря кабіни. Справа в тому, що у його покритті дійсно використовується золото і це дозволяє зменшити радіолокаційну помітність F-16, - пояснюють аналітики.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?