Скільки F-16 Україна зможе використати вже в цьому році — відповідь аналітиків
Категорія
Україна
Дата публікації

Скільки F-16 Україна зможе використати вже в цьому році — відповідь аналітиків

F-16
Джерело:  The New York Times

Україна вже в цьому році розраховує задіяти американські винищувачі F-16, однак наразі ключовою проблемою є недостатня кількість навчених пілотів. 

Головні тези:

  • Україна зможе використати не більше 10 винищувачів F-16 вже в цьому році через недостатню кількість навчених пілотів.
  • F-16 допоможуть посилити захист українських міст та критичної інфраструктури від ракетних та безпілотних атак.
  • Вартість експлуатації F-16 в Україні залежить від кількості літаків та кількості використаних ракет, може значно зрости при експлуатації меншої кількості літаків.
  • Ракети для F-16, такі як AIM-120 AMRAAM, можуть коштувати до 1 мільйона доларів, що робить їх одними з дорогих засобів ураження.
  • Використання F-16 буде супроводжуватися навчанням льотного складу в США, Нідерландах та Данії, що допоможе підготувати більше льотчиків для бойових завдань.

Що відомо про перспективи використання Україною F-16 в цьому році

У матеріалі видання підкреслюють, що через недостатню кількість підготовлених пілотів Україна не зможе використати більше 10 винищувачів цього року.

Зазначається, що Україна очікує на отримання винищувачів з потужними системами РЕБ та різноманітним озброєнням разом із західними системами ППО, такими як Patriot, щоб розширити зону небезпеки для російських пілотів.

Україна цього року зможе використати не більше 10 винищувачів F-16
Винищувачі F-16

Підкреслюється, що літаки також посилять захист українських міст і критичної інфраструктури від ракетних і безпілотних атак.

У Росії було так багато часу, щоб зміцнити свою оборону, особливо вздовж лінії фронту. F-16 та їхні пілоти зіткнуться з жорстким опором російської ППО як на землі, так і в небі, - зазначив аналітик з питань оборони RAND Хантер Столл.

Офіційні особи США повідомили, що планують підготувати близько 20 льотчиків цього року. Навчання проходить у США, Нідерландах і Данії.

Командири Повітряних сил заявляють, що зазвичай на один літак виділяють щонайменше двох пілотів для відпочинку та навчання.

Тому на бойові завдання зможуть вилітати лише близько 10 F-16, наданих Україні. Обмежувальним фактором є й брак навченого технічного персоналу для обслуговування винищувачів.

Що відомо про вартість використання F-16 в Україні

За словами авіаційного експерта Богдана Долінце в ефірі КИЇВ24, кількість літаків F-16 впливає на вартість їхнього обслуговування.

За його словами, необхідно розуміти, що година польоту кожного літака - це достатньо дороге задоволення.

Вартість, наприклад, по використанню F-16 є однією з найнижчих у світі, за умови, звісно, якщо цих літаків велика кількість. Тобто є дані, що там вартість години польоту, складає до 5,5 тисяч доларів для F-16. Але це, звісно, для тих країн, які мають флот із сотень літаків, - пояснює Долінце.

Аналітик підкреслив, що якщо на початку Україна використовуватиме не більше 10 F-16, то ця вартість, таким чином, збільшуватиметься у 3-4 і більше разів за годину польоту.

Водночас, з іншого боку, окрім самого польоту також треба розуміти, що вартість боєприпасів є достатньо високою.

Якщо говорити про відповідні засоби ураження ворога, наприклад, ті самі ракети великої дальності, тобто це ракета AIM-120 AMRAAM, то вартість, відповідно, ракети може сягати до 1 мільйона доларів при дальності ураження до 180 км, - зазначив Долінце.

Водночас, зауважив він, якщо говорити про дешевші зразки ракет, наприклад, АІМ-9 Sidewinder, які, зокрема часто використовуються як ракети для протиповітряної оборони, то дальність уражень таких ракет сягає до 22 км.

Як правило, вартість ракет залежатиме від типу і модифікації. Може складати від кількох сотень до 500 тисяч доларів за одиницю ракети. Тобто ми розуміємо, що це достатньо дорогі види озброєнь, - підкреслив аналітик.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?