Скільки українців досі знаходяться в російському полоні — дані Лубінця
Категорія
Україна
Дата публікації

Скільки українців досі знаходяться в російському полоні — дані Лубінця

Дмитро Лубінець

Держава-агресор Росія незаконно утримує понад 14 тис. громадян України, робота з їхнього повернення є найскладнішою.

Головні тези:

  • Повернення цивільного населення з російського полону стає викликом для України через відсутність можливостей для обміну або впливу на РФ.
  • Дмитро Лубінець оголосив про розробку нового механізму повернення українців з російського полону після Саміту миру у Швейцарії.
  • Україна вживає всіх можливих заходів для повернення дітей та громадян, які вважаються зниклими безвісти, зокрема за допомогою Ватикану.

Повернення цивільного населення в Україну є найважчою роботою

Про це заявив уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець у кулуарах Молитовного сніданку під патронатом президента, що відбувся в Києві.

Повертаючи три категорії громадян України — це діти, військовополонені, цивільні — саме щодо цивільних це найскладніша робота.

Дмитро Лубінець

Дмитро Лубінець

Уповноважений із прав людини

Уповноважений пояснив, що у випадку цивільних не йдеться про обмін, як у випадку військовополонених, а саме про повернення.

Міняти ми їх не можемо, якихось додаткових впливів на Російську Федерацію в нас напряму немає. У нас немає навіть юридичної бази, на підставі якої нам можна проводити цей процес, — додав він.

Лубінець нагадав, що Україна також докладає всіх зусиль для повернення майже 20 тис. дітей і "десятків тисяч" людей, які вважаються зниклими безвісти.

Він уточнив, що це був перший випадок, коли участь у поверненні українців додому взяв Ватикан, який раніше надавав допомогу тільки в разі дітей.

До цього часу вони (Ватикан) нам допомагали з поверненням українських дітей. Ми на прямій комунікації з ними. Я сподіваюся, що якраз це повернення стане новою точкою... Можливо, нарешті відкрився новий канал і комунікації, і повернення цивільних громадян України — сказав уповноважений з прав людини.

Лубінець анонсував новий механізм повернення українців з російського полону

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що за результатами Саміту миру у Швейцарії, країнами-учасницями було розроблено новий механізм повернення українців з російського полону. 

Незабаром з'явиться новий механізм повернення цивільних громадян України, — зазначив Лубінець.

Лубінець зазначив, що поки не може більш детально розкрити сам механізм.

Він підкреслив, що на Саміті миру у Швейцарії активно обговорювали питання повернення викрадених Росією українських дітей, а також військовополонених.

За його словами, низка країн-учасниць Саміту заявили про власні можливості щодо допомоги у поверненні українських громадян з російського полону.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?