"Шлюб онлайн". Сотні українських пар одружились через "Дію"
Категорія
Україна
Дата публікації

"Шлюб онлайн". Сотні українських пар одружились через "Дію"

Михайло Федоров
Шлюб-онлайн

За інформацією віцепрем'єр-міністра та міністра з цифрової трансформації Михайла Федорова, сотні українських пар вже скористались функцією "Шлюб онлайн" у застосунку “Дія”. 

Що відомо про перші результати застосунку "Шлюб онлайн"

Федоров зазначив, що протягом перших трьох днів роботи сервісу було подано понад 1 тис 200 заявок на одруження, а з моменту початку бета-тестування у застосунку “Дія” вже оформили одруження майже 200 українських пар.

Цього тижня в Дії повноцінно запрацював сервіс "Шлюб онлайн". У кілька кліків українці можуть подати заяву й пройти повний цикл одруження в застосунку, перебуваючи як в одному приміщення, так і в різних містах чи країнах. Лише за перші три доби роботи сервісу ми отримали понад 1 тис 200 заяв про одруження в застосунку, а з початку бета-тестування через Дію вже одружилося майже 200 пар, - наголосив міністр.

Федоров зазначив, що Україна стала першою країною, що запустила комплексну послугу щодо проведення в режимі онлайн всього циклу одруження – від пропозиції та церемонії в “Дії” до підпису актового запису й доставки свідоцтва про шлюб.

Інші країни намагалися впровадити онлайн-шлюб. Зокрема, у деяких штатах США чи в еміратах ОАЕ дозволяли одруження по відеоконференції. Такі можливості відкрили під час пандемії, коли люди не могли бути фізично разом через обмеження. Однак комплексну послугу Україна запустила першою, - підкреслив міністр.

За його словами, для участі у бета-тестуванні онлайн-одруження в “Дії” зареєструвались 2,5 тис пар.

Вони стали першими українцями, які вирішили оформити шлюб у застосунку. Зокрема, серед них є військові, закохані, які перебувають на відстані один від одного, а також українці, яких цікавлять технології і вони прагнуть перевірити ефективність роботи нового застосунку.

Ми дивилися, як працює послуга, що можна вдосконалити чи пришвидшити. Загалом ще на етапі тестування переконалися, що сервіс працює: як і планувалося, взаємодії реєстрів та платформи відеозв'язку відпрацювали чітко й ефективно. Звичайно, були випадки, коли через хвилювання хтось із молодят забував пароль від Дія.Підпису чи зв'язок був не зовсім стабільним під час знеструмлень. Однак кожна з пар сказала своє диджитал-"так", - підкреслив Федоров.

Як оформити шлюб у “Дії”

Він додав, що під час запуску функції “Шлюб-онлайн” у “Дії” планувалось повністю дозволити проведення циклу одруження в онлайн.

Наразі, як підкреслив міністр, достатньо зайти у “Дію”, обрати розділ “Сервіси” та знайти послугу “Шлюб-онлайн”.

У вашої коханої чи коханого є 14 днів на те, щоб відповісти вам "Так" чи відхилити пропозицію. Усього за дві доби роботи послуги українці зробили понад 416 тисяч пропозицій. Із них – понад 49 тисяч були прийняті, - пояснює міністр.

Для оформлення шлюбу у “Дії” необхідно пройти авторизацію у застосунку, вибрати у розділі сервісів “Шлюб-онлайн” та оформити заяву про шлюб.

Після цього необхідно заповнити заяву щодо реєстрації шлюбу, обрати дату та час, а також сплатити адмінзбір та вказати адресу, куди доставити свідоцтво після одруження.

Заява засвідчується за допомогою функції “Дія. Підпис”.

Поки ви робите кілька кліків, паралельно перевіряється інформація в ДРАЦС про відсутність шлюбу, вільні дати, а також підтягуються відомості з паспорта, які містяться в Єдиному державному демографічному реєстрі, - зазначає Федоров.

В обрану дату весілля вам потрібно під'єднатися по відеоконференції в Дії, щоб стати чоловіком та дружиною.

Сам процес одруження відбувається з використанням платформи відеозв'язку Webex від Cisco.

А церемонію проводить працівник цифрового офісу ДРАЦСу, який Мін'юст створив для надання електронних послуг.

Після того як сказали "Так", засвідчуєте актовий запис про шлюб Дія.Підписом, він підтягнеться в Дію.

Свідоцтво про реєстрацію шлюбу можна замовити доставкою Укрпошти за адресою чи забрати у відділенні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?