США та Саудівська Аравія зірвали плани Росії з передачі зброї єменським хуситам
Категорія
Світ
Дата публікації

США та Саудівська Аравія зірвали плани Росії з передачі зброї єменським хуситам

Єменські хусити
Джерело:  CNN

Росія планувала поставки ракет та інших озброєнь повстанцям хуситам у Ємені, однак реалізації цих планів вчасно завадили США та Саудівська Аравія. 

Головні тези:

  • США та Саудівська Аравія перешкодили Росії у поставках зброї хуситам у Ємені.
  • Американці та саудівці діяли спільно для уникнення збройної ескалації конфлікту в регіоні.
  • План Росії був спрямований на помсту США за дозвіл Україні бити американською зброєю по РФ.
  • Відмовившись від плану, Росія відправила військових до Ємену для консультацій, але без поставок зброї.
  • Хусити виявили незвичайний інтерес до російських військових, проте плани спільних навчань також не вдалося здійснити.

Що відомо про план Росїі з передачі зброї єменським хуситам

За інформацією журналістів видання із посиланням на джерела, знайомі із ситуацією, Саудівська Аравія застерігла Росію від передачі зброї хуситам.

Зазначається, що дипломати США також взяли участь у протидії цим планам країни-агресорки.

Зокрема, американські дипломати звернулись до Саудівської Аравії із проханням переконати Москву не робити цього.

Один з американських високопосадовців зазначив, що США розглядають будь-яку спробу передачі зброї єменським хуситам як протидію власним планам з врегулювання ситуації в регіоні.

Американські посадовці підкреслюють, що єменські хусити наразі дуже далекі від мирного врегулювання конфлікту в регіоні.

США завадили планам Росії з передачі зброї єменським хуситам
Єменські хусити

Підкреслюється, що розвідці США до кінця незрозуміло, чи виявилась протидія Саудівської Аравії планам Росії з передачі зброї хуситам вирішальною, або ж це був один з факторів, що змусили кремлівського диктатора Володимира Путіна відмовитись від таких планів.

Американські посадовці зазначають, що Кремль розглядав план із озброєння хуситів у якості помсти адміністрації президента США Джо Байдена щодо дозволу Україні бити американською зброєю по об’єктах на території Росїі.

Що відомо про прибуття російських військових до Ємену

Відмовившись від плану з передачі зброї хуситам, Росія все ж таки відправила військових на територію Ємену для проведення консультацій із повстанцями.

США спостерігали за невеликою зупинкою російських військових кораблів у Червоному морі.

Зазначається, що у російських військових були з собою сумки, однак ніяких свідчень щодо поставок зброї єменським повстанцям.

Під час перебування російських військових у Ємені хусити вдались до незвичайного кроку і випустили попередження кораблям у Червоному морі про потенційні небезпеки.

Американські посадовці також зазначають, що хусити, ймовірно, планували провести з російськими військовими навчання із використанням стрілецької зброї, однак ці плани також не були реалізовані.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?